IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Такев: Извършеното увеличение на капитала на БФБ бе единствено възможното

След като БФБ-София стане публично дружество, акциите на посредниците ще се разблокират и всички ще започнат да плащат годишна такса, каквато досега не са дължали

09:35 | 04.10.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
И. Такев: Извършеното увеличение на капитала на БФБ бе единствено възможното

В настоящия момент мисля, че начинът, по който бе направено увеличението на капитала на борсата, беше единствения възможен вариант за придобиване на акции от държавата", каза в интервю по време на Клуб Investor.bg Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

"Мисля, че на всички им е ясно, че дори да не става дума за държавата, а за друг инвеститор, ако той започне да купува 6% от публично дружество, най-вероятно няма да успее да го направи, тъй като цената би се повишила значително", допълва Такев

След придобиването на публичен статут от БФБ-София ще отпадне т. нар. "редовно членство", което се получава от посредниците ако имат 20 000 акции в капитала на БФБ-София, при което членство те не дължат годишна такса. Другото членство в момента е асоциирано, което е с такса от 5 000 лв. на година.

"Планира се таксата за всички посредници да е по-ниска от таксата за асоциирано членство", сподели Такев.

Проспектът за публичност на БФБ-София се очаква да бъде готов до 2 седмици, уточни той, като сподели, че не е получен отказ за среща с премиера Бойко Борисов, но не е насрочена и дата за нея. На срещата се планира да се обсъжда борсовата приватизация на държавни активи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Vilier
преди 13 години
абе колко е годишен тоя? да не е на някой тати сина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Важният въпрос е имаше ли нужда държавата да направи това с БФБ и следващия по значение е защо и кого облагодетелствува този пладнешки грабеж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
v.pavlov
преди 13 години
Кой ИП ще прави публичното предлагане на акциите на БФБ? По каква процедура е избран? Как ще бъде решен въпроса с вътрешната информация, с която ще разполага ИП при това положение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
jamiemirror
преди 13 години
"Мисля, че на всички им е ясно, че дори да не става дума за държавата, а за друг инвеститор, ако той започне да купува 6% от публично дружество, най-вероятно няма да успее да го направи, тъй като цената би се повишила значително", допълва ТакевЗначи публично признавате че държавата не е склонна да заплати пазарната цена. Как се прави враждебно придобиване - ясно е че цената ще се вдигне, това е ПАЗАРЕН ПРИНЦИП и е в реда на нещата. Как ще обясните обаче че придобиването е по цена която е в пъти по-ниска?Кой ще поеме отговорност за цялата тая каша - вие ли г-н Такев? Стига оправдания, видяхме порочната ви схема приложена веднага след това и с друго дружество. Що за борса е тази?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
Аз одобрявам така направеното увеличение на капитала на БФБ.Защото 1-во след намека от КФН за допускане на увеличение без права, всички видяха и си припомниха колко жестоко спрямо миноритарите е това.Също така, защото БФБ-София е непублично дружество и там е допустимо, а държавата като Мажоритар се надявам да се грижи повече за борсовата приватизация.Също така Такев е прав, че търсене за 6% от капитала (над 10% от free-float-a), особено когато част от акциите са блокирани, ще изстреля цената до цени, при които сделката ще е мега неизгодна за държавата и тя няма да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още