IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системите за управление на финансите - инвестиция за финансовия мениджър

Информационните технологии подпомагат финансовото планиране и бюджетирането и са ключови за постигането на добри финансови резултати

11:15 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Информационните технологии заемат все по-централна роля в управлението на финансите. Но скъпи ли са те? Какви решения предоставят? Разход или инвестиция за компанията е внедряването на интегриран софтуер? Това са основните въпроси, чиито отговори потърсиха участниците във втория панел „Ролята на бюджетирането и последващия анализ като основни технологии за финансовото управление“ на Kлуб Investor.bg „Финансов мениджмънт“.

„Съвременните финансови мениджъри трябва да разчитат на модерните информационни технологии. Системите за управление на бизнеса са средство, което помага на компаниите да се развиват и да управляват ресурсите си по-добре. Добре внедрената система дава точна и навременна информация, помага да се реши как да се развива бизнесът и какви инвестиции да се направят“, коментира в самото начало на дискусията главният изпълнителен директор на LLP Dynamics – XAPT Стели Димитрова.

Информационните технологии не само че подпомагат финансовото планиране и бюджетирането, но са и ключови за постигането на добри финансови резултати. Tова мнение застъпва управляващият съдружник в Семпер Фортис Георги Калоянов.

Той представи международните практики по отношение на финансовото планиране и бюджетирането, като коментира етапите на възникване и развитие на реактивното управление, на системите за управление и контрол и на системите за корпоративно управление и управление на риска.

„Наблюдава се липса на връзка между целите на компаниите и финансовото планиране и бюджетиране“, добавя Калоянов. Финансовият директор на Интерснак ЕООД Андреана Матева също сподели своя опит от използването на интегриран софтуер.

А скъпа ли е инвестицията в информационни системи? Според Стели Димитрова цената зависи от обхвата на проекта, размера на компаниите, различните им нужди, естеството на проблемите, които искат да разрешат, и вида на целите, които си поставят.

„При ясно зададени проблеми инвестицията е по-ниска, а при по-общи е нормално инвестицията да бъде по-висока“, казва тя. И Димитрова и Андреана Матева са категорични, че внедряването на ERP система не е разход, а инвестиция, чиито ползи стават видими след 3-4 месеца.

„Софтуерните решения подпомагат и одиторската дейност, но по-важно е доколко са реализируеми в малките и средните компании. Големите компании задължително трябва да притежават подобен софтуер“, добавя Калоянов.

Според него за малките и средни компании е по-трудно да внедрят такова решение още повече, че банките не финансират подобни проекти заради липсата на обезпечение. По негови думиобаче положителното за по-малките дружества е, че европроектите за иновации предоставят такива възможности.

Какви други теми и проблеми обсъдиха лекторите и участниците във втория панел на Kлуб Investor.bg „Финансов мениджмънт“ можете да видите във видео материала.

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на СИБАНК, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, LLP Dynamics – XAPT, Корадо България и Джулиани ЕООД.

Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Индустриален холдинг - България, БФБ-София, Bulgaria ON AIR, Дакси и Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още