IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управлението на ликвидността - основно предизвикателство пред компаниите

До голяма степен фирмите търсят оптимизация, когато търсят финансиране от банките, европейските фондове или капиталовия пазар

12:10 | 25.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Основните и алтернативните подходи за управление на ликвидността, планирането на инвестициите при кандидатстването по европейски програми и предизвикателствата пред капиталовия пазар като основен стълб при управлението на ликвидността.

Това са основните акценти, които дискутираха участниците в първия панел „Източници на финансиране и управление на ликвидността в компанията“ на Kлуб Investor.bg „Финансов мениджмънт“.

„Основното предизвикателство не е толкова в намирането на кредити, а управлението на ликвидността от гледна точка управлението на основните активи и нивата на стокова обезпеченост“, казва главният финансов директор на Софарма Трейдинг АД Димитър Богомилов. „Опитваме се чрез тясна връзка между оперативните планове и плановете за продажби да осигурим оптимални наличности, така че да има достатъчно стока, да не за затворени много пари и да няма откази на стока към клиенти.“

„Компаниите търсят до голяма степен оптимизация, когато търсят финансиране. Банките твърде много се фокусират върху отчетните данни, които компаниите предоставят. А банките са един от основните причинители на намаляването на сивия сектор“, заявява от своя страна Михаил Кьосев, ръководител управление „Управление на продажбите – МСП“ в СИБАНК.

„В началото на кредитния процес всички елементи на финансовия анализ – ликвидност, рентабилност и други показатели - дават изходен контрапункт за това как ние да финансираме“, добавя той.

„Най-голямото предизвикателство е да кажем на всички фирми от реалния сектор какво може да прави капиталовият пазар. Мнозина са на мнение, че той е само за спекула, а не за инвестиции. От една страна това е положително за фирмите от реалния сектор, тъй като те са узрели и не взимат спекулативни решения за инвестиции. От друга страна се поставя бариера, свързана с това, че на капиталовия пазар фондовете на паричния пазар са изключително добър вариант за управление на ликвидността за месец, 10 дни, или година. Покупките на държавни ценни книжа също са добра възможност за осигуряване на ликвидност“, коментира алтернативните подходи за управление на ликвидността Вяра Иванова, CFA и инвестиционен мениджър в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

„Едно от предизвикателствата при кандидатстването за еврофондовете беше свързано с планирането на инвестициите, и съответно – на ликвидността“, обясни от своя страна д-р Кирил Величков, ръководител „Европейски проекти и финансови институции“ в СИБАНК. Според него сега компаниите трябва да започнат да се подготвят за новия програмен период по отношение на европейските програми, да не се чака обявяването на конкурсите.

Какви са ефектите от програма JEREMIE? Какви предимства има дяловото финансиране като алтернативен източник на финансиране? Какво е сrowdfunding?

Отговор на тези и други въпроси можете да разберете от видео материала с най-доброто от първия панел на Kлуб Investor.bg „Финансов мениджмънт“.

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на СИБАНК, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, LLP Dynamics – XAPT, Корадо България и Джулиани ЕООД.

Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Индустриален холдинг - България, БФБ-София, Bulgaria ON AIR, Дакси и Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още