IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са факторите за добрия финансов мениджмънт?

Набирането на капитал на борсата все още има много малък дял от общото финансиране в българските компании, стана ясно по време на поредния Клуб Investor.bg

11:30 | 21.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Прозрачност, точност, коректност. Максимална откритост, която накрая винаги се отплаща. Това са най-важните черти на модерния финансов мениджмънт, около които се обединиха участниците в поредния Клуб Investor.bg на тема "Колко важен е финансовият мениджмънт за развитието на компанията". 

Дискусията в препълнената зала в Гранд Хотел София бе структурирана в две части, които засегнаха основно собеностите, предимствата и недостатъците на различните източници на финансиране, подходите при управлението на ликвидността и рентабилността на компаниите, бюджетирането и разчитането на анализите за финансовото състояние на компаниите. 

В първата част на дискусията фокусът беше поставен върху възможностите за финансиране както за големите, така и за малките и средни предприятия у нас. Участниците в панела обърнаха внимание на ролята на управлението на компанията и намирането на правилния подход при кандидатстването за финансиране. 

Най-популярните начини за финансиране сред българския бизнес остават банковите кредити, особено напоследък, имайки предвид добрите условия на пазара, както и европейските програми, основен пример за които е проектът „Джеръми“, насочен към подпомагане на малкия и средния бизнес в България. Набирането на капитал на борсата все още има много малък дял от общото финансиране, тъй като на него често се гледа с недоверие и като на средство за спекулации въпреки някои добри възможности, които то предлага. Участниците в дискусията се обединиха и около заключението, че заради голямата конкуренция във финансовата сфера и свободния ресурс в банките "те се бият за клиенти", а това, разбира се, е добра тенденция и за бизнеса. В резултат в момента има сравнително ниска цена за заемния кредитен ресурс. 

"Основното предизвикателство е не толкова намирането на финансиране, колкото управлението от гледна точка на ликвидността", заяви главният финансов директор в "Софарма Трейдинг" Димитър Богомилов.

"Въпреки всички предизвикателства в България има изключително много свободни средства, чакащи да бъдат инвестрирани. Ако има добри проекти, ще има и финансиране на добра цена", добави Вяра Иванова, инвестиционен мениджър в "Елана Фонд Мениджмънт".

На забележка от страна на участник от публиката, че у нас има много инвеститори със свободен ресурс, но те искат да го изтеглят от България заради неисгурността, имайки предвид и ситуацията около КТБ, Иванова припомни, че на Запад системата може и да е по-сигурна, но там лихвените равнища са отрицателни. "Освен сигурност, българските инвеститори търсят и възвръщаемост", добави тя. 

По отношение на управлението на компанията и ликвидността, както и на нейното финансово планиране и бюджетиране, участниците в дискусията призоваха българските фирми към преследване на прозрачност, тъй като при отпускането на заеми банките търсят преди всичко надеждни партньори, на които могат да се доверят.

"Наличието на добър финансов мениджмънт и добрите публичност и прозрачност помагат за доверието в отношенията с банките", посочи Богомилов.

Като други ключови фактори за успешния достъп до финансиране на една компания бяха откроени ясните перспективи пред нея, изграждането на дългосрочна визия с ясни стратегически и оперативни цели, както и добрата предварителна подготовка на проектите.

Съществен фактор за оптималното постигане на гореизложените цели са и вградените системи за софтуерни решения, около които протече втората част на дискусията. Докато тяхното използване е задължителна необходимост при големите компании, тези системи са не по-малко важни и за малкия и средния бизнес. Проблемът е в не дотолкова достъпните им цени и фактът, че банките не финансират подобни проекти поради липсата на обезпечение. 

Освен че значително улесняват процеса на финансово планиране и бюджетиране, софтуерните решения освобождават част от времето на персонала, занимаващ се с чисто счетоводна дейност, което "му дава възможност да се орентира към по-полезна дейност от обработката на хартии", посочи Андреана Матева, главен финансов директор в "Интерснак България".

"Системите за управление на бизнеса са средство, което помага на компаниите да се развиват и да управляват ресурсите си по-добре", посочи от своя страна Стели Димитрова, главен изпълнителен директор в LLP Dynamics – ХАРТ. "Добре внедрената система предоставя точна, навременна и прозрачна информация, която помага при взимането на решения за това как да се развива бизнесът и какви инвестиции да се направят", добави тя.

Вижте кадри от клуба в галерията на Investor.bg

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на СИБАНК, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, LLP Dynamics – XAPT, Корадо България и Джулиани ЕООД.

Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Индустриален холдинг - България, БФБ-София, Bulgaria ON AIR, Дакси и Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Като други ключови фактори за успешния достъп до финансиране на една компания бяха откроени ясните перспективи пред нея, изграждането на дългосрочна визия с ясни стратегически и оперативни цели, както и добрата предварителна подготовка на проектите....................Хаха ;)) То човек, като го е докарал до това положение, което се описва в цитата по-горе, що да не си потърси мангизи навън, където лихвата ще е реална оценка на качеството на компанията и проекта? За чий, трее да се белосва в БГ да търси финансиране, където както се подчертава - "Освен сигурност, българските инвеститори търсят и възвръщаемост" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още