IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-предпочитаните източници за финансиране от страна на компаниите?

Достъпните банкови кредити не отстъпват на възможностите за финансиране, които предоставят европейските фондове

08:16 | 23.10.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Ниската цена на кредитния ресурс, борбата между банките за привличане на клиенти, качеството на проектите на компаниите и възможностите за финансиране, които предоставят европейските фондове. Това са основните акценти, които дискутираха участниците в първия панел „Източници на финансиране и управление на ликвидността в компанията“ на Kлуб Investor.bg „Финансов мениджмънт“.

„Банките имат доста свободен ресурс и има борба за клиенти. От гледна точка на фирмите – това е много добре, защото те получават добри ценови пакети, като не става дума само за лихвените проценти“, коментира Михаил Кьосев, ръководител управление „Управление на продажбите – МСП“ в СИБАНК.

„Ако проектът е добър и банката вижда добър партньор, цените и достъпността на кредитите са възможно най-добрите в момента“, заявява от своя страна главният финансов директор на Софарма Трейдинг АД Димитър Богомилов. „Лихвените проценти по заемите са нереално ниски цени в момента. Като цяло те не отговарят дори на риска на държавата и са базирани на цената на капитала на банките. Преди кризата нивата на кредитите се движеха около 5,5% годишно, а сега са около 2,5%.“

„Кризата направи фирмите по-иновативни и по-ефективни, което е положително за българската икономика“, казва Вяра Иванова, инвестиционен мениджър в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. „Факт е, че все още голяма част от фирмите имат върху какво да работят както за финансовото управление, така и на ликвидността.“

„Налице е голяма промяна в политиката на Европейския съюз относно грантовете. Все повече пари ще има за евтини кредити с по-малко обезпечение, които ще минават през търговските банки. Само по оперативна програма „Конкурентоспособност“ ще има 300 млн. за по-евтини кредити с по-малко обезпечение, а по програмата COSME, която е на европейско ниво, ще се разпределят 20 млрд. евро“, разкрива д-р Кирил Величков, ръководител „Европейски проекти и финансови институции“ в СИБАНК.

Според него европроектите са един от факторите, който влияе на търсенето на дългосрочно финансиране. По негови думи 95% от европроектите използват банково финансиране. Търсенето в момента е слабо, защото 2014 г. на практика е нулева година по отношение на усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз. От своя страна Михаил Кьосев изтъкна, че почти 60% от търсените кредити са за оборотни нужди, т.е. - за краткосрочно финансиране.

Темата за алтернативните източници на финансиране също не бе пропусната. Ако дадена компания разполага със свободни оборотни средства, то тя може да подобри ефективността си от гледна точка на лихвения процент. Особеностите на взаимните фондове, които могат да подобрят ликвидността на компанията, представи Вяра Иванова.

Според нея у нас популярността на финансирането от капиталовия пазар чрез издаване на акции или облигации не е голяма за разлика от западните държави. По нейни думи обаче цената на финансиране чрез облигации може да бъде много атрактивна.

Най-интересните моменти от първия панел на Kлуб Investor.bg „Финансов мениджмънт“ можете да видите във видео материала.

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на СИБАНК, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, LLP Dynamics – XAPT, Корадо България и Джулиани ЕООД.

Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Индустриален холдинг - България, БФБ-София, Bulgaria ON AIR, Дакси и Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Проблемът не е лихвите, дали са 5%, 6% или 7%, а проблемът са ЦЕНИТЕ и спекулата около тях, заради липсата на читаво законодателство. Една фирма ако е принудена да плаща 50 евро на квадрат наем за офис, колко трябва да изкара, за да покрие този разход и разходите за заплати??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Най-предпочитания източник е заем от КТБ при "преференциални " условия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Karo
преди 9 години
Я пак? Ето цитат:"Банките имат доста свободен ресурс и има борба за клиенти. От гледна точка на фирмите това е много добре, защото те получават добри ценови пакети, като не става дума само за лихвените проценти, коментира Михаил Кьосев, ръководител управление Управление на продажбите МСП в СИБАНК."Банките имали много ресурс, добре. Нека банките да не се безпокоят, държавата ще им го вземе ресурса за ДЦК-та и за запълване на дупкиката КТБ, и после банките няма да се притесняват че имали били много ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Ами то си пише кой е организатор и кой го е подпомогнал, ама някой тр. Да чете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Това защо ми прилича на събитие, организирано от банките :)Най-предпочитания източник на финансиране са борсата и фондовете за рисков капитал, тъй като от там не само вземаш пари, но споделяш и риска от начинанието. Банковия кредит си е кредит и банката ( колкото и да го представят така в рекламите) е КРЕДИТОР а не партньор (освен ако не е КТБ :D)A Евросредствата, като се дават ба банките да ги управляват, се помага НА БАНКИТЕ не на бизнеса.Изобщо европарите изкривяват пазарната среда, съсипват пазарните механизми и вредят на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още