IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерки за излизане от политическата криза ще се обсъждат на КСНС*

Президентът очаква парламентарно представените партии да кажат до четвъртък ще има ли оставки и да определят приоритетите в работата на Народното събрание

12:45 | 17.06.13 г. 9
Мерки за излизане от политическата криза ще се обсъждат на КСНС*

Мерки за излизане от политическата криза, в която изпадна страната, ще бъдат обсъждани на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), съобщи пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Президентът каза, че очаква до четвъртък парламентарно представените политически сили да изразят ясната си позиция ще има ли оставки и на кого, както и кои ще бъдат приоритетите в работата на Народното събрание. „Хората казаха много ясно "Искаме да ни управляват хора с морал, които да не ни крадат и да не ни лъжат. Толкова е просто", каза Росен Плевнелиев.

Президентът изрази надежда всяка една от политическите партии да дойде на заседанието на КСНС „отговорна, подготвена и с решение за следващите стъпки“.

Що се отнася до протестите от последните дни Плевнелиев коментира, че за пореден път българските граждани са показали своята силна демократична култура, като са дали пример на политиците и са им подали ръка. „Тези протести са много категорични, те имат своята ясна причина и политиците е крайно време да променят подхода“, посочи той.

За назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС президентът каза, че е било „своеобразен рекорд в годините на прехода, рекорд на политика на задкулисие“.

Той подчерта, че е оттеглил кредита си на доверие към правителството на Пламен Орешарски, но допълни, че това не означава, че не е готов в рамките на конституционните правомощия да работи с кабинета „или най-малкото да не попречи на всяка разумна идея, която предвижва нацията напред“.

На въпрос дали трябва правителството да подаде оставка Росен Плевнелиев отговори, че това е „морален жест на всеки да прецени“.

„Изходът от политическата ситуация е единствено и само в общите усилия на всички политически лидери, надявам се това да се случи на КСНС за намиране на правилното решение“, коментира още президентът.

Държавният глава направи първата копка на Икономическа зона София - Божурище. В края на април служебното правителство връчи сертификат за инвеститор клас А на компанията Behr Hella Thermcontrol – BHTC – първият мащабен инвеститор в икономическата зона, който смята да изгради предприятие и развоен център там.

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев допълни, че „повече отвсякога ни е необходима политическа стабилност". Той апелира за „успокояване на страстите“, за да може и българският бизнес, и чуждестранните инвеститори да могат да получат стабилността, която търсят.

„Хората искат да работят и да получават достойни доходи. Трябва да ни оставят да работим, за да можем да докажем, че можем да изпълним този наш ангажимент“, коментира Стойнев, цитиран от агенция „Фокус“.

„Ако не го изпълним – да, готови сме да си подадем оставката, но вярвам, че с първите си действия ние ясно показваме, че имаме наистина необходимата воля, желание и амбиция да променим начина на правене на бизнес и най-вече да променим живота на българските граждани“, допълни икономическият министър.

* Актуализирано с коментар на икономическия министър Драгомир Стойнев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
jelenski
преди 10 години
Правителството трябва да заработи, защото в крайна сметка нямаме никаква икономика и никакви алтернативи за съвземане от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Няма нищо за обсъждане.Оставка.После обществени дебати за за излъчване на Велико Народно Събрание без в него да влизат участници на бившите ДС (или техни наследници) за да може да приемем нова конституция и най-сетне да започнем наистина прехода към демокрация.Досега всичко случващо се е театър на руснаци, русофили, бивши ченгета от ДС и престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
amanotumnici
преди 10 години
Ако чакаме някой да ни оправи, все "оправени" ще си ходим. Стана ясно, че парламентарната система не работи. Партиите не са елит на политици, а елита на мафията. Каквато система да изберем, нещата ще са подобни, докато народа не си каже тежката дума. Трябва да има линч за депутати и за съдии и прокурори. Съдебната система е ключова в управлението на страната. Тя не работи, затова се краде поголовно. За да проработи съдебната система, трябва някой съдия и прокурор да посетят затвора. Разбира се, системата няма да го позволи, освен ... ако народът не пожелае. Властта е на народа, това е много важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
data
преди 10 години
Абе монархията му е майката *** няма как да стане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
amanotumnici
преди 10 години
Хубаво е, че за момента президента е прав в изказванията си. Лошото е, че се бърка повече от необходимото. Когато е прав и се бърка е добре за всички, но има вариятн да греши. Тези неща, които приказва, не са негова гениална идея. Около него се навъртат разни съветници, които имат своите интереси. Настъпи пълен хаос в държавата. Пари няма, политика няма, реформи няма, безработицата расте, монополите крадът. Нещата отиват към президентска република. Така може би ще се стабилизира положението. Ще се премахнат субсидиите за партиите, защото те вече на никому не са нужни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
dakl
преди 10 години
По определение Плевнелиев не би могъл да работи за друг освен за Б.Б. и за Ц.Ц. от които е ТОТАЛНО зависим.В момента когато се опита да заема независима позиция веднага ще изкочат далаверинте около земята на бизнес -центъра! Милиони от заплати не са правят лесно даже и от шефовете на големите банки, а , камо ли за изпълнителен директор на строителна фирма у нас , нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още