IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има нови избори, прогнозират социолози

Няма вариант правителството да си изкара мандата

18:00 | 17.06.13 г. 6
Ще има нови избори, прогнозират социолози

От: Камелия Цветанова


Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, макар и за ден, изкара хората на улицата и правителството няма да издържи. Около това мнение се обединиха социолози и политолози в коментар пред Dnes.bg.

Всякакви опити на премиера Пламен Орешарски и на лидера на БСП Сергей Станишев да се измести дебатът са обречени на неуспех. Правителството няма да издържи, убедена e Мира Радева от МБМД.

Според нея вече и цветът на нацията е на протестите, за да покаже недоволството си от политическата система в страната.

„Вчера имах рожден ден и част от гостите ми идваха след протеста. Един от тях е шеф на най-голямата маркетингова компания, която едновременно е и представителство на втората в света най-голяма компания, щом такива хора са на улицата, явно е взривено обществото“, посочи като пример тя и добави, че това показва, че „всякакви опити да се замазва ситуацията, е нелеп опит за пи ар“.

В същото време тя смята, че след като хората преповтарят исканията си от масовите протести през февруари, заради които Бойко Борисов хвърли оставка, за нов политически модел, е крайно време да се върнем към времето, когато се договаряха основите на демокрацията.

„Не можем да оставим тези партии, които са в Народното събрание. Те не представляват голяма част от избирателите, защото едва 3,5 милиона отидоха до урните, а много от политическите формации, за които хората гласуваха, останаха извън парламента. Така че този парламент е нелегитимен. Трябва да започнем да избираме мислещи хора, а не безгласни букви“, заключи тя. 

Според Радева, ако сега се проведат избори, те ще възпроизведат статуквото в момент, в който трябва да се търсят нестандартни решения.

Същото опасение има и социологът Живко Георгиев.

„Възможно е да има нови избори, може и след година, може и след няколко месеца, но няма вариант изборите да са след четири години и правителството да си изкара мандата“, коментира той.

Живко Георгиев се опасява, че нови избори през есента означават пълно възпроизводство на настоящата ситуация  и няма да има нито смяна на системата, нито поява на нов политически и икономически елит, а и няма да се реши нито един от икономическите, социалните, моралните проблеми на хората.

„Ако изборите са след една година, също не е голям шансът нещо ново да се случи, но поне може да се промени Изборният кодекс, няма обаче да има промяна на политическия разум“, прогнозира той.

Политологът Първан Симеонов също смята, че е много вероятно да има предсрочни избори.

„Има и сценарий, при който правителство да се позове на това, че е програмно и че трябва да изпълни част от ангажиментите си като гарантиране на финансовата стабилност, промени в изборното законодателство, и да поиска мандат със срок. Такова нещо то можеше да направи и по-рано, защото това е нормална практика на подобни кабинети, след като се показва като програмно и спешено. Трябваше да каже "терапията ще горчи, но няма да е до безкрай“, коментира Симеонов.

Според него Орешарски сега може да заложи и на обновление на персоналния състав и структурата на кабинета, защото напрежението по улиците очевидно ескалира.

„Има и още един вариант, много плашещ при това - срутва се цялата политическа прослойка, елитът такъв, какъвто го познаваме, защото има известно връщане на махалото в посока на ГЕРБ, но няма никаква гаранция, че може пак да управлява. Непоносимостта на хората е колкото към Станишев и Орешарски, толкова и към Цветанов и Борисов, това е непоносимост към цялата политическа прослойка и който си прави сметка, че може да спечели нещо от настоящата ситуация, много греши“, обобщи Симеонов.

Той смята, че сега Орешарски и Станишев са длъжни да направят големи отстъпки, в противен случай шансът да си отидат расте с всеки изминал час. „Те трябваше да оттеглят Делян Пеевски час след като парламентът го избра за шеф на ДАНС, а те изчакаха денонощие и сега могат да се опасяват, че не просто ще паднат от власт, ами това може да е краят на политическите им биографии“, коментира политологът.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Какво казва Кънчо Стойчев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Несъмнено кандидатурата на Пеевски беше грандиозен гаф. Въпреки това трябва да заработи правителството, защото в крайна сметка нямаме никаква икономика и никакви алтернативи за съвземане от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Съселов и Бадемов са пътници. Факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Всички социолози са жалки ***! Само се нагаждат към по-силния - никаккъв обективизъм! Аман от врачки и гледачки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още