IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната комисия на парламента не иска дим в заведенията

Дебатът за пушенето на закрито се пренася в пленарната зала

18:41 | 24.10.13 г. 4
Здравната комисия на парламента не иска дим в заведенията

Според Кърджалиев фактори за тях се явяват още задаващата се зима и „егоистичните подбуди на зависими от никотина политици за задоволяване на личен комфорт“, даже „сериозно давление на заинтересования бизнес върху определени политици“.

Депутатът си призна, че има „този порок“ на ден да изпуши две-три цигари, но категорично отхвърли тезата, че пушачите са дискриминирани. “По същия начин ние можем да кажем, че наркоманите са дискриминирани, задето не могат да си правят свободно апликации, или изнасилвачите, задето не могат да си вършат свободно деянията”, даде пример той.

Пушачите в ролята на ощетени

Спас Панчев от „Коалиция за България“ защити противоположната теза. По думите му 3.5 млн. българи са пушачи и те считат, че са ощетени с този закон.

”Опитът за тотална забрана беше направен в повечето европейски държави, за съжаление тя не проработи”, изтъкна Панчев и допълни, че вносителите искат да регламентират възможността на хората да имат право на избор в нощни клубове, барове, казина.

Вносителите предлагат значително по-високи глоби за нарушение на закона и средствата от глобите да отиват за превенция на тютюнопушенето - „едно от най-вредните неща, които човек причинява на себе си“.

След гласуването Панчев изрази надежда либерализацията на режима да бъде подкрепена в пленарна зала.

Министерствата – на противоположни позиции

Министерството на здравеопазването не подкрепя либерализацията на пълната забрана. Становището беше изразено от заместник-министър Бойко Пенков. В опит да обясни, че Министерството на младежта и спорта има единствено забележки по текстовете, Мирослава Стефанова, главен юрисконсулт обобщи: „Считам, че като цяло министерството подкрепя законопроекта“.

Това предизвика бурна реакция от страна на ГЕРБ. Депутатът от партията Десислава Атанасова поздрави здравния министър Таня Андреева, че макар и с няколко месеца по-късно е подкрепила пълната забрана и изтъкна, че спортният министър Мариана Георгиева като професор по синтаксис има забележки само по него.
Атанасова заяви, че Върховният административен съд се е произнесъл още преди налагането на пълната забрана за пушене, че тютюнопушенето не е субективно право.

Пушенето – основен причинител на рак на белия дроб

Колегата й Лъчезар Иванов пък направо останал „бездиханен“ от това, че Министерството на младежта и спорта подкрепя този законопроект. Иванов, който е лекар, заяви, че годишно у нас от рак на белия дроб заболяват 2 700 мъже и 1 000 жени.

Средната преживяемост е не повече от 7 месеца, тъй като заболяването се установява късно в България. Средно за болен отиват между 4 000-5 000 лева.

При 90% от болните с рак на белия дроб причината за заболяването е тютюнопушенето, а страната ни е на трето място по пушене на глава от населението в ЕС, изтъкна той и допълни, че законодателите трябва да дават пример в обществото.

Даниела Дариткова от ГЕРБ посочи, че инвестицията в профилактика винаги се връща многократно и това трябва да бъде интересът, който ръководи комисията.
Във водещи туристически дестинации не се пуши, беше един от аргументите на Семир Абу Мелих от ДПС, който беше категоричен, че пушенето не е на дневен ред като бюджета например.

По думите му няма гаранции, че с либерализацията на режима ще бъдат върнати сочените за закрити 20 000 работни места.

След два часа изказвания от депутатите, думата беше дадена на представители на бизнес организации, пациентски и родителски организации. Очаквано ресторантьорите защитиха хляба си, а родителите – правото на децата си да живеят в среда без тютюнев дим. 

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"РЕТРО-градно"Аз предлагам, да няма заведения!Само бързи закуски!А като каза, да няма дим в заведенията, защо собствениците на толкова заведения направиха инсталации с тази цел и после, на патката главата!!!!Отивам в американско заведение с децата и искат на мъжа ми лична карта, защото си поръча бира!!!!Той и казва на патката сервитьорка, че е с децата си и е ясно че е на повече от 21, но тя пак настоява>Е, не можах да го спра да направи скандал и излязохме от *** заведение!Защото това е ВЪРХА на лицемерието. Толкова загрижени за нас, а ни тровят с откровено отровни храни!Та, Серафима, *** и си поръчай отгледана във ферма риба! Да ти са сладки и антибиотиците и собствените им *** на рибките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Да благодаря на писалите ми 8 минуса и да ги питам за чипса.На времето, ако не продадеш произведения чипс до една седмица, той се разваля.Може ли някой да ми каже, с каква технология днес се запазват опакованите продукти за да имат трайност с години?Не пуша и не ходя по заведения с пушачи. Скоро една моя позната, с пълно майчинско умиление, каза на маса, че нейният син, на 19 в момента, никога няма да пие, защото ще има демидж на мозъка. В същото време ни беше поканила в ресторант, в който само в напитките няма глутамат!Затова да се мине към заведения за пури. Те не са толкова опасни, колкото цигарите, в които не тютюнът е проблема, а отново производството с цел дъго съхранение на продукта.Така е, като станахме граждани!Традициите, братко, традициите! Моят дядо, една хулиганка и тютюна в торбичка! Да му доживея годините с неговия акъл, ще е страхотно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Правилно решение е да няма дим в заведенията. Другото е ретроградно. А сравнения и аналогии могат да се направят всякакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Сините камъни
преди 10 години
Разбира се, няма дим в заведенията, има наркотици и дома и в училищата!Що не вземат да забранят чипса по-добре, той е по-опасен за децата!Или аспартама в детските храни, или изкуствените подсладители!!!Това е, цигарите пречат на бизнеса с наркотици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още