IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 30% от висшистите се реализират в съответната професия

Липсата на достатъчно инвестиции в последните години е причината за проблемите във висшето образование, смята министърът на образованието

14:08 | 21.11.13 г. 1
Под 30% от висшистите се реализират в съответната професия

Премиерът подчерта, че висшето образование е основен фактор на личностното и общественото развитие на всеки един човек, но и ключов фактор за развитие на икономиката ни, особено „в днешните времена, където знанието е сила в пълния смисъл на тази дума“.

„Доста упреци чуваме напоследък срещу качеството на висшето образование у нас, не приемам еднозначно тези коментари. От една страна самите ние добре осъзнаваме слабостите, имаме планове за подобряване, още по-добре е тези планове да ги обобщим в една стратегия. От друга страна самият факт, че доста наши възпитаници намират добра реализация не само у нас, а и в чужбина, показва, че както и в много други сфери критиката по отношение на висшето образование в отделни аспекти е преекспонирана“, заяви Орешарски.

Премиерът смята, че е хубаво да има критика, но „нашето общество е критично повече отколкото е необходимо“. Все пак той призова на критиката да се гледа по градивен начин, така че тя да служи за подобряване на системите.

Орешарски заяви, че като брой на висшите учебни заведения сме в първата половина на страните от ЕС, по брой на младежи, които получават висше образование обаче сме доста назад – във втората половина.

Той постави за решаване няколко основни задачи – подобряване на връзката между висшето образование и практиката, приближаване на висшето образование до практиката, подобряване на структурата на специалностите.
Премиерът напомни, че една голяма част от младите хора у нас предпочитат да завършват висше образование в чужбина. „Трябва да направим така, че да приравним качеството на висшето образование до водещите университетски центрове и по този начин ще привлечем и достатъчно външни студенти, за които завършването на българско висше учебно заведение ще бъде гордост и чест“, заяви Пламен Орешарски, който гарантира, че образованието ще продължи да бъде приоритетна сфера.

Лиляна Вълчева от Националния синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ съобщи, че преговорите с управляващите са приключили успешно и с постановление на правителството за следващата година ще бъдат разпределени допълнително 21,5 млн. лв. към висшите училища.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Да си вишист в БГ-то си е пълна загуба на време и талант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още