IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетост на младежи и хора в предпенсионна възраст ще се финансира с приоритет

Правителството прие Националния план за действие по заетостта за 2014 година

16:55 | 21.12.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Заетост на младежи и хора в предпенсионна възраст ще се финансира с приоритет

През 2014 година политиката на пазара на труда ще бъде насочена към безработни младежи до 29 годишна възраст и безработни над 50-годишна възраст, безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, хора с увреждания, неактивни лица, желаещи да работят, и др.

Това реши кабинетът, като прие Национален план за действие по заетостта за 2014 г. Неговата цел е да се ограничи безработицата чрез създаване на заетост в реалната икономика, включително на неравнопоставените групи на пазара на труда, като се възстановяват част от разходите на работодателите за наемането им, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Акцентът ще бъде поставен върху профилирането на търсещите работа лица, индивидуализирането на услугите, разнообразяване на индивидуалните планове, предоставяне на услуги по консултиране и психологическо подпомагане. След ползване на различни услуги при трудовия посредник и насочване към първичния пазар на труда, което не е последвано от заетост, безработните ще бъдат включвани в обучения, програми и мерки за субсидирана заетост. Със средствата от новия програмен период 2014-2020 г. ускорено ще стартират процедури за финансиране на проекти с цел в кратки срокове да започне включване на безработните в обучения, в стажуване, в заетост и др. 

В процедурата за разработване на националния план са одобрени за финансиране 256 регионални програми за заетост на 2000 безработни. Планираните дейности са в сферата на опазване на обществения ред и общинската собственост (училища, детски градини), екологични дейности, подкрепа за развитието на туризма, археологически разкопки и поддържане на паметници на културата.

През 2014 година ще се изпълняват и четири нови програми.

Съвместно с Министерството на културата ще стартира изпълнението на програмата „Клио” за осигуряване на обучение, последваща заетост на безработни чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти, вкл. недвижимо културно наследство. Ще се изпълнява и национална програма за интеграция на бежанци, по която ще се предоставя обучение по български език и професионално обучение на лица, придобили статут на бежанец или хуманитарен статут, с оглед последващо включване в заетост. Съвместно с МЗХ и Агенцията по горите ще се реализира програма за осигуряване на заетост на продължително безработни в дейности за възобновяване, опазване на държавния горски фонд и подобряване на екологичната обстановка в страната. В рамките на нова програма безработни с право на месечно социално подпомагане, полагащи обществено полезен труд в рамките на 14 дни месечно, ще се включат през оставащия период от месеца в различни обучения.

Националният план за действие по заетостта през 2014 г. ще бъде финансиран от държавния бюджет с 73 млн. лв. за активна политика на пазара на труда, както и със средства от структурните фондове на ЕС.

Като резултат се очаква коефициентът на безработица да не надвиши 13 на сто. Планирано е със средства от държавния бюджет да бъде осигурена заетост на почти 22 хиляди и обучение на 12 851 безработни. С финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 ще се гарантира заетост на 6000 безработни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Да за това идеше реч, за БГ.Но на Другите места, след 2-ро поколение, к`ви българи ще са.Как беше, "натурализиран", германец/примерно/ от български произход :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Последния българин в България, предполагам :)Иначе на по-хубави места ще продължим да си виреем. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
В тази връзка, една интересна "статистика". Скоро обявиха за проечване според което след около 200-250 години ще умре последния българин/по някаква ТВ го коментираха/. Т.е. ще станат точно 1000 години от НАЧАЛОТО на КРАЯ за този НАРОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
То по-голям грях от тази низост, съчетана с мързел, простотия и глад и то като в онази, "вода гази жаден ходи". Корупцията, "чалгата", мерзката низост, пошлост, завист, омраза, злоба....и т.н. не са ли грехове на целокупния "народ", загубен за историята и цивилизацията още от преди около 750 години.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
fortiss
преди 10 години
щом има план, програма или там каквото име искате му сложете - няма страшно, и нищо да не стане - писарушките ще имат работа, а правителството ще изкара още 1-2 месеца от товакакъв акцент може да постави правителството, като то по презумпция не създава работни места?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
sinbad
преди 10 години
Грехове няма,корупция,прости и гладни хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
trendline
преди 10 години
Да докараш 50% от хората до просешка тояга и сега да се правиш на загрижен е егати цинизма.Какви ли грехове има българския народ да изкупува, че ни се паднаха тези гадове да ни яхат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още