IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три от тръбите на "Южен поток" може да минат през територията на Крим*

Без официални планове не може да се прецени дали проектът ще заобиколи България

10:40 | 08.04.14 г. 16
Три от тръбите на "Южен поток" може да минат през територията на Крим*

Три от тръбите на "Южен поток" могат да преминат през територията на Крим. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов пред журналисти. Той уточни, че това все още не е официално обсъдено с партньорите по проекта, нито в Брюксел.

"Вчера се появиха съобщения, че от четирите тръби на "Южен поток" три ще преминат през територията на Крим", каза той. И уточни, че докато няма официални планове, все още не може да се каже дали с промяната на трасето газопроводът всъщност ще заобиколи България. 

Трудно е и да се направи финансова оценка на новото трасе, преди да бъдат представени официалните планове.

По-късно от "Южен поток транспорт" отрекоха да има промяна в трасето на морската част от газопровода, както и че са правени проучвания в тази връзка.  Трасето на морския газопровод започва от Анапа в Русия, преминава през турската изключителна икономическа зона, стига до варненското крайбрежие и е избрано след геологически и геофизически проучвания, провеждани няколко години поред, посочват от компанията.

Оценките за въздействие върху околната среда в Русия, Турция и България са изготвени възоснова на резултатите от тези проучвания на настоящото трасе. Промяната му не може да бъде направена за една нощ и е дълъг и сложен процес, пише още в съобщението, цитирано от БТА.

В България няма информация за замразяването на "Южен поток" като санкция срещу Русия заради отделянето на Крим. Техническите разговори по проекта продължават и не е в интерес на Европа проектът да бъде замразен, смята Айолов. "Вие давате ли си сметка какви капитали участват?", допълни още зам.-министърът.

Той коментира и промените в Закона за енергетиката, които дават дефиниция на морската част на газопровода, "която няма нищо общо с територията на ЕС". По тази причина и в Министерството на икономиката и енергетиката са спокойни за срещата на министър Драгомир Стойнев с Гюнтер Йотингер, чиято дата още се уточнява. Айолов обясни, че по модела, описан в закона, са изградени пет газопровода в Средиземно море, които подават газ от Алжир, Мароко и Либия към Италия и Испания.

Държавата препоръчва на ЕРП-тата да се разплатят с НЕК

Зам.-министърът коментира и казуса със задържаните средства от трите електроразпределителни дружества. "Аз смятам, че подходът на ЧЕЗ е показателен и другите дружества също трябва да се вразумят", заяви Айолов. Този коментар беше направен по отношение на новината от вчера, че ЧЕЗ и НЕК преговарят по отношение на задържаните средства. 

Според него новите доказателства, които НЕК е представила, са всъщност описани фактури и начините как са били прихващани средствата.

Задълженията на НЕК към производители и вътрешнофирмената задлъжнялост в рамките на БЕХ са в размер на около 2,5 млрд. лева. Заради искането на енергийната комисия към Народното събрание тези задължения ще бъдат представени по разбивки, коментира Айолов.

* Актуализирано с позицията на "Южен поток транспорт"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
tonitov
преди 10 години
По-надалече не може ли да мине? И там не е достатъчно, но все е нещо когато сме по далеч от 'братушките".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 8
mick
преди 10 години
Ами да си направи Европа газопровод. Нещо като гледам ЕС по-лесно ще се разпадне отколкото един газопровод да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
deant
преди 10 години
За република Крим ли говориш?от уикипедия (ако някой се е сетил преди да дефекира да провери какво е федерация):---Конституционно положение[редактиране | edit source]Републиките се отличават от другите субекти, преди всичко в това, че според конституцията на Руската федерация са национално-държавни образувания (за разлика от другите субекти на Федерацията, които са териториални образувания) в състава на Русия. Също така републиките, за разлика от другите субекти на Федерацията, имат право да приемат свои конституции и могат да използват националния си език като държавен наред с руския. Другите субекти на РФ нямат такова право (вж. чл. 68 от Конституцията на Руската федерация). Чл. 3 от Конституцията на Руската федерация не признава правото на тези републики на държавен суверенитет.---Не се различава много то федерацията ЕС нали? Та според междунаордното правило - Крим НЕ Е анексирана, а в влязла в държавен съюз подобен на ЕС. Къде ние също нямаме суверинитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 11
MZ/X
преди 10 години
Украйна не може да се присъедини към Русия, защото руснаците са малцинство във всички области.Всичко е възможно! Ако Путин реши утре всички ще се пишат руснаци :) Проблемът е, че или признаваш международно признатите граници или не ги признаваш! Ако не ги признаваш може да си измислиш хиляди причини, че тази територия е твоя! Близо 70 години след край на Втората Световна Война този принцип беше спазван, но Путин го наруши и анексира територия на чужда държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 9
0pk
преди 10 години
Ами много просто, както стана и другаде - тях никой не ги пита ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 10 години
Та както вече казах, източна Украйна не може да се присъедини към Русия, защото руснаците са малцинство във всички области. Някъде достигат до 38% от населението, но не повече. Така, че как да стане тази работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 10 години
Бе да ти се..а на принципите! Първо се изредиха всичките лемури от ЕС в Киев, на място да ръкопляскат на разбеснелите се нацисти, помагаха с всички сили за един антиконституционен метеж, а после започнаха с ръка на устата като беззъба бабичка да каканижат за разоръжаване на метежниците, които изведнъж от революционери се превърнаха във въоръжени радикали и даже улични банди!Къде им бяха принципите, когато цял свят гледаше на живо как с автомати и бухалки се висеше над главите на депутатите в Радата и се пребиваха и направо убиваха униформени полицаи и прокурори?!Се.а ви на принципите дълго и продължително! :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 12
0pk
преди 10 години
Та както казах, когато югоизточните части на Украина обявят независимост и после влязат във федерацията като независими държавички, руснаците ще си пуснат сухопътна тръба до Румъния. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 13
MZ/X
преди 10 години
Европа освен икономически интереси има и принципи! Не може да се остави един агресор да си завладява колкото си иска държави и цяла Европа да трепери, кога ще ни доставя газ и кога не.Южен поток е единствено в интерес на Русия за да не може да я шантажира Украйна! Проблемът между Русия и Украйна не е в плащането на газта, а в това, че чрез газта Русия се опитва да определя политиката в Украйна!Европа има интерес от Южен поток единствено ако тръбата се отвори и за конкурентни доставчици, като Азербайджан и т.н. В противен случай зависимостта на Европа от Русия не намалява и само се помага на имперските амбиции на Москва да диктуват политиката в Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
vallman
преди 10 години
Южен поток е проект с цел монополизиране на руските газови доставки до Европа и елиминиране на алтернативи в ранен стадий. Това е. Който не го е разбрал да помисли пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още