IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес и синдикати поискаха мораториум за нови "преференциални" електроцентрали

Работодателите продължават с протестите заради цената на тока през септември, искат оставката на председателя на КЕВР

13:13 | 02.08.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Бизнесът и икономиката са тези, които създават БВП на страната ни. Те плащат заплатите и на Иван Иванов, и на депутатите, и на вас, журналистите. Не случайно сме на последно място в Европа по икономика и сме най-бедни. Това е точно, заради схемите, които облагодетелстват много малък процент от хора. За това ще продължим да протестираме, докато не спрат злоупотребите и бъдат създадени пазарни принципи и правила в българската енергетика”, категоричен бе Домусчиев.

„Ние не се притесняваме да плащаме сметките си, но трябва да сме убедени, че те са правилно написани, а те не са. Факт е, че добавката задължение към обществото за нас е най-висока в Европейския съюз, което в никакъв случай не прави българската икономика конкурентоспособна”, коментира Домусчиев. По думите му председателят на КЕВР Иван Иванов прекалява с популизма, скаран е с математиката, но не е добър манипулатор. "Ще искаме неговата оставка. И много хора, които през години са се подписвали и всички ги знаем ще бъдат дадени на прокурор. Аз лично се ангажирам септември месец да внесем жалби при господин Цацаров", каза още Домусчиев.

Никой досега не се е произнесъл дали въведената добавка към обществото е правомерна, каза Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). „Докладът на времената комисия, който беше представен миналата седмица в парламента, ясно и категорично дефинира, че тези загуби се генерират от ВЕИ-тата и американските централи”, уточни той. По думите му 2 милиарда и 200 хиляди лева плаща НЕК на година за регулираната скъпа енергия. „Казвам тези цени, защото проблемът не е дали добавката е била или не е била висока за населението на домакинствата и на бизнеса, а защо въобще има добавка. Никой не се е произнесъл дали тя е правомерна, независимо от това три години подред ние плащаме огромни пари”, коментира Димитров. „В този регулаторен период, който бе приет за следващата година стоят 1 милиард и 50 милиона лева, които ще платим до юни към двете американски централи, при положение, че и НЕК, и КЕВР казват, че енергийният ни пазар не се нуждае от това производство. Само че плащаме. С други думи ние нямаме нужда от тази енергия, но я изкупуваме, защото имаме договор”, каза още Димитров.

25 000 души реално взеха участие в протестните митинги на 29 юли в цялата страна, каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. По думите му почти всички сектори са взели участие и най-вече засегнатите от решението на регулатора – металургия, машиностроене, хранително-вкусова промишленост, шивашката промишленост. „За пръв път се обединяваме около една тема и работодатели, и синдикати. Решението на КЕВР ще удари малките и средни предприятия и нашето общо мнение е, че не бяха използвани всички тези резерви, които при многократни срещи при правителството и законодателната власт работодателите и синдикатите предложиха”, заяви Колев. Тези резерви са позволявали да не се променя цената за индустрията до Нова година, когато трябва да влезе либералицирания пазар, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
novak li sam
преди 8 години
Наистина преференциалните цени енергията от ВЕИ се плаща от потребителя (*** или не). ТВ СКАТ и ГЕРБ обаче твърдят, че било двойно държавно субсидиране, имало такива забележки от ЕК. Глупости на "експерта" Делян Добрев и Валери.ГЕРБ за пореден път се наведе пред ДПС с ударното въвеждане на ВЕИ от оборски тор.После ще се наведе пред синдикатите за ТЕЦ-овете с въглища - да ни тровят.Как ще ги стигнем американците, като вървим в обратната посока? След Германия, Франция обяви, че ще развива ВЕИ за сметка на замърсяващите източници. Щатите ще засилят това производство според Хилари Клинтън (вж. CNN на http://edition.cnn.com/2015/07/26/politics/clinton-climate-change-renewable-energy/). Отговорът на въпроса "как ще ги стигнем" не е по силите на българските управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
След като дялът на скъпата енергия от ВЕИ в цената на електроенергията за "простия" потребител достигна 91%, бандата реши, че може необезпокоявана да продължи наглия грабеж и да въведе ударно ВЕИ от оборски тор. Без каквито и да било разчети и обосновки. Овчето племе не реагира на тази наглост, а протестира срещу избирането на Мая Манолова за омбудсман.*** народ, слаба държава. А ако държавата отсъства, какъв е народът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още