IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз оттегля доверието си от ръководството на МЗ и НЗОК

Протестите на медиците, които започват от следващата седмица, на практика ще блокират плановия прием в болниците

19:16 | 25.03.16 г. 6
Лекарският съюз оттегля доверието си от ръководството на МЗ и НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) декларира, че снема доверието си от ръководството на Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради предложения от здравните власти служебен рамков договор, който трябва да влезе от 1 април, Националната здравна карта и критериите, по които НЗОК ще работи с болниците.

Това се посочва в решение на Националния съвет на съсловната организация, взето на днешното му заседание и разпространено до медиите.

По време на заседанието са се чули призиви за оставки в здравните ведомства, коментира пред Investor.bg зам.-председателят на Лекарския съюз Галинка Павлова. Според нея обаче в последните години са се сменили повече от 20 министри и здравеопазването не е станало по-добро.

От следващата седмица започват и поетапни ефективни протести на лекарите в цялата страна, допълни Павлова. Тя подчерта, че в случая не става въпрос за пари, а се настоява за ясни правила в здравната система, които да са добре обмислени и не противоречат на законодателството.

Протестите на лекарите през следващата седмица ще в различни форми и начини. Общопрактикуващите лекари в София например ще се съберат на едно място, като в града се предвижда да има няколко дежурни кабинета, които да приемат пациенти по спешност, посочи Павлова. Вероятно ще се подсилят и екипите в „Пирогов“, допълни тя.

Това на практика ще блокира плановия прием в болница и платеният от Здравната каса прием при специалисти с направления. Павлова посочи, че остава и другият проблем с направленията за специалисти – недостигът, макар здравното министерство да твърди, че ги е осигурило.

Зам.-председателят на съсловната организация предупреди, че директорите в много частни болници са получили предупреждения от лекари, които смятат да си подадат предизвестия за напускане на системата след 1 април. Това означава, че лечебните заведения няма да могат да изпълняват клиничните пътеки и ще прекратят договорите си с националния фонд.

Много от лекарите, които работят с Касата, също декларират, че имат готовност да не подпишат анексите си за работа от 1 април по правилата, които институцията еднолично налага.

В решението на Националния съвет на БЛС се отправя апел към министерството и националния фонд да спазват върховенство на закона  и  договорното начало, което според съсловието не е било възстановено ефективно.

Лекарите посочват, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система. Те настояват, че едностранното въвеждане на „рамков договор” е незаконно, а критериите за качество и достъпност на медицинската помощ не са истински критерии, които да доведат до подобряване оказването на медицинска помощ.

Не е вярно, че е разширен обемът на гарантираните медицински дейности за профилактика и диспансеризация при социалнозначими заболявания, посочват още от съюза. Според организацията не е увеличен и бюджетът за извънболнична медицинска помощ съобразно потребностите на населението, а и с европейските политики.

Лекарският съюз иска здравните ведомства да оттеглят служебния рамков договор, в противен случай лекарите ще си търсят правата в съда. „При влизането му в сила  няма да работим съгласно предвиденото  в него и заявяваме, че последствията  за пациентите, породени от липсата  на адекватна здравна помощ, ще  носят отговорните за настоящата политика“, заключават от съюза в решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
kony
преди 8 години
Какво искаш да кажежеш с "като занаятчии"? Например един хирург освен много знания, трябва да има и практически умения и сръчност на ръката, постигнати с упорити тренировки на макети - това прави ли го занаятчия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
kefala
преди 8 години
А бе,що не ги оставят да работят като занаятчии и докторите!!!Дали няма да стоят по-добре нещата???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
getusanews
преди 8 години
http://worldtrending.info/2016/03/26/physicists-demonstrate-a-quantum-fredkin-gate/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
getusanews
преди 8 години
http://inctrending.info/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Много интересно как ПИ успя да си докара толкова врагове :)))))) Явно се е задействал правилния механизъм - дано да е непробиваем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
kony
преди 8 години
Няма по-голяма глупост и прахосване на пари от измисления прОстов идентификатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още