IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК иска премиерът да се намеси заради ескалиращото напрежение сред лекарите

Има несигурност за работата на болниците заради липсата на яснота по осигуряване на финансовата им стабилност през годината

17:07 | 24.03.16 г.
БСК иска премиерът да се намеси заради ескалиращото напрежение сред лекарите

Българската стопанска камара (БСК) призовава премиерът да се намеси в ескалиращото напрежение между лекарското съсловие и здравните власти.

От БСК посочват в съобщение до медиите, че следят с особена тревога и загриженост ескалиращото напрежение между Българския лекарски съюз (БЛС) и Министерството на здравеопазването (МЗ) по редица постановки в нормативните актове, уреждащи ключови проблеми на здравеопазването. Израз на това противопоставяне е неподписването от страна на БЛС на Националния рамков договор за тази година с НЗОК.

Налице е несигурност за дейността на болничните заведения, особено тези на общинска издръжка, във връзка с липсата на яснота относно осигуряването на финансовата им стабилност през годината, подчертават от БСК.

„Предвид сложния характер на отношенията между съсловни организации и институции в системата на здравеопазването, считаме, че полезно би било, под ръководството на премиера и ресорния вицепремиер, да се организира среща на ръководствата на МЗ, БЛС и НЗОК, на която да се обсъдят и решат възникналите противоречия, така че да се установи нормална работа на здравната система през годината”, посочва се в съобщението на Камарата.

Целесъобразно би било проблемът да бъде поставен на обсъждане и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, допълват от БСК. 

Създаденото напрежение пречи на нормалната работа на системата на здравеопазването и, ако ескалацията продължи, ще доведе до протести от пациенти и лекари и влошаване на качеството на медицинското обслужване на населението, предупреждават от работодателската организация.

От там изразяват и опасения, че създаденото напрежение може да доведе и до допълнителна емиграция на ценни за страната квалифицирани специалисти.

За протестни действия от понеделник съобщиха общопрактикуващите лекари с писмо до премиера.

От Българския лекарски съюз официално обявиха, че ще поискат в съда спиране на действието на служебния рамков договор, ако той влезе в сила.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още