IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски компании изтеглят 3,4 млн. автомобила с дефект на въздушните възглавници

В 5 инцидента с коли на Toyota няма пострадали, докато с автомобилите на Honda, Nissan и Mazda изобщо не са регистрирани инциденти

11:42 | 11.04.13 г.
<p>
	Служител в румънски завод на Takata Corp. подрежда произведени въздушни възглавници. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Служител в румънски завод на Takata Corp. подрежда произведени въздушни възглавници. Снимка: Архив Ройтерс

Четирите най-големи японски компании за производство на автомобили изтеглят общо 3,4 млн. коли по целия свят заради дефект във въздушните възглавници, съобщи BBC.

От Toyota, която изтегля 1,73 млн. автомобила, обявиха, че в колите има дефектна част, която „може да доведе до спукване на помпата на въздушната възглавница и до неправилно раздуване на самата възглавница при катастрофа“. Honda Motors отзовава 1,13 млн. коли, Nissan – 480 000, а Mazda – само 45 000 автомобила.

От засегнатите компании обявиха, че дефектната част е била доставена от производителя на авточасти Takata Corp. В резултат акциите на компанията загубиха 9% от стойността си до 1 819 йени за брой в днешната сесия на фондовата борса в Токио.

Говорителят на Toyota Рио Сакаи заяви, че компанията е получила доклади за 5 различни инцидента, в които се е получило скъсване на помпата на въздушната възглавница – 2 от Япония и 3 от САЩ. Той обаче подчерта, че няма пострадали вследствие на инцидентите.

От Honda, Nissan и Mazda изтъкнаха, че с техни автомобили, в които е вложена дефектната част, не са били регистрирани инциденти.

Автопроизводителите ще подменят дефектната част безплатно.

„Провеждаме доброволно изтегляне от съображения за безопасност, за да премахнем проблема и да заменим помпата на въздушните възглавници на предното пътническо място“, посочи говорител на Nissan. „Планираме да уведомим потребителите в рамките на 30 дни“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още