IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико е напът да задмине Бразилия по производство на автомобили

Мексиканската автомобилна индустрия се подкрепя от силните продажби в САЩ, докато бразилската страда от оскъпения износ и слабото вътрешно търсене

16:11 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мексико е напът да задмине Бразилия по производство на автомобили

Мексико върви към това да измести Бразилия като най-големия автопроизводител в Латинска Америка за пръв път от над десетилетие насам, пише Bloomberg.

Страната дръпна пред прекия си конкурент през първите 5 месеца на годината и се очаква да задържи преднината си през останалата част от 2014 г., според консултантската компания IHS Automotive. В случай, че Мексико остане пред Бразилия, това ще я нареди на 7-о място в света по производство на автомобили, където лидери са Китай и САЩ.

Възходът на Мексико бива подкрепян от една страна от продажбите в САЩ – най-големия мексикански пазар на автомобили, които отчитат най-висока активност от почти осем години. От друга страна бумът съвпада с влошеното представяне на бразилското производство през май, след като домашното търсене намаля.

Бразилските автомобили са по-скъпи заради високите производствени разходи и изходни мита, и са насочени предимно към вътрешното потребление. Мексиканските производители от своя страна изнасят 8 от всеки 10 автомобила, които произвеждат, половината от които в САЩ.

Автомобилното производство в Мексико се разрасна със 7,2% през май до 1,31 млн. коли, благодарение на новите заводи на Nissan, Honda и Mazda, според данни на Асоциацията на мексиканската автомобилна индустрия (АМАИ). Произведените в Бразилия автомобили през май бяха 1,27 млн., обяви националната браншова асоциация.

Мексиканският износ към САЩ се увеличи с 19% през същия месец, докато бразилските доставки към основния ѝ търговски партньор – Аржентина, намаляха с 28%. На вътрешния пазар бразилското търсене се сви заради по-строги условия за кредит и отслабваща икономика.

Въпреки силния износ обаче, домашното търсене е слабо място и на мексиканския автомобилен сектор, като миналата година продажбите на нови автомобили в страната са били 1,06 млн.

Председателят на АМАИ Едуардо Солис очаква да бъдат произведени 3,1 млн. автомобила през годината, докато според IHS Мексико ще изработи 3,2 млн., срещу 3,17 млн. в Бразилия.

Автомобилната индустрия в двете страни показва и тенденциите в техните икономики. В Мексико започват да се наблюдават признаци на възстановяване, след като растежът се размина с прогнозите през 7 от последните 8 тримесечия. Бразилия пък оряза прогнозата си за БВП през тази и следващата година, като същевременно обяви, че очаква по-висока инфлация. Анализаторите очакват растеж от 2,8% в Мексико през годината спрямо 1,3 на сто в Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още