IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla се изстреляха със 7% след смесени финансови данни

Компанията увеличава почти двойно приходите през третото тримесечие, но броят на продадените автомобили спада

09:09 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Единственият автомобилен производител в света, който залага само на електрически автомобили – Tesla, представи смесени финансови данни за своето трето фискално тримесечие.

Компанията разширява загубата си през тримесечието и освен това отложи старта на продажбите на своя дългоочакван модел SUV X с три месеца до третото тримесечие на следващата година. Но и това не е всичко - Tesla намали и целта си за броя доставени автомобили за цялата година до 33 000 електрически коли. Цифрата е с 50% по-висока от доставките през 2013 г., но предишната прогноза бе за 35 000 коли. 

Въпреки това обаче инвеститорите оцениха данните изненадващо добре, като в следборсовата търговия акциите рязко поскъпнаха с около 7 на сто, или с около 16 долара, до 247 долара за брой, предава Bloomberg.

На годишна база нетната загуба на Tesla нараства през третото тримесечие от 38,50 милиона долара до 74,6 милиона долара, тъй като оборудването на един завод е отнело повече време от планираното. Коригираната от специални елементи печалба възлиза на 3 милиона долара, или 2 цента на акция. Така Tesla надхвърли пазарните очаквания, като анализаторите очакваха загуба от 1 цент на акция.

Приходите от продажби се удвояват почти двойно спрямо предходната година от 431 млн. до 852 милиона долара.

За последното тримесечие Tesla очаква коригирана печалба от 30 до 35 цента на акция. Анализаторите се надяват на значително повече обаче, като очакват по 75 цента на акция.

Въпреки занижена с 5 до 7% прогноза за броя на доставките за цялата 2014 г. компанията поддържа своята прогноза за 2015 г. Според нея Tesla възнамерява да произвежда до 2000 превозни средства на седмица, или близо 100 000 коли за цялата година.

През третото тримесечие от юли до септември компанията е продала 7785 превозни средства на клиентите си, което е малко по-малко от планираните 7800 коли. В миналото Tesla често превишаваше своите прогнози за доставки. Но този път Tesla първоначално възнамеряваше да достави 9500 коли, но през юли редуцира прогнозата си, защото един завод трябваше да бъде временно затворен заради монтажа на нова технология. Оказва се, че това затваряне е отнело повече време от очакваното, заяви сега Tesla. Поради това и данните за доставките са се свили през третото тримесечие.

Tesla се счита за пионер в бранша. В единия от вариантите си моделът Model S може да измине до 480 километра с едно зареждане. Новите финансови данни може да се погрижат за поредните спекулации на борсата. Едва преди броени седмици Tesla загуби Daimler и Toyota като свои акционери. И двете компании обаче възнамеряват да продължат сътрудничеството си с компанията на милиардера Елън Мъск. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още