IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският автомобилен пазар зацикля

През юли в страната са били продадени с 6,6 на сто по-малко коли, отколкото преди година

20:44 | 11.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шоурум на Mercedes в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шоурум на Mercedes в Пекин. Снимка: Ройтерс

Някога процъфтяващият китайски автомобилен пазар трябва да се справи с нови препятствия. През юли въпреки сериозните ценови отстъпки са били продадени най-малко коли от почти осемнадесет месеца насам. Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) отчете спад в сравнение със същия месец на миналата година от 6,6 на сто до близо 1,3 милиона доставени коли.

Това е втори пореден месец, в който пазарът се свива. От началото на годината обаче благодарение на високия растеж през първите няколко месеца пазарът отчита нарастване от 6,9%. Преди това обаче секторът се радваше на двуцифрен растеж. 

Китай е важен пазар преди всичко за германските автомобилни производители. При Volkswagen продажбите в Китай се свиват през първата половина на годината за първи път от години. При BMW растежът се охлажда значително, като баварците не предвиждат скоро никакво подобрение. BMW в момента продава всеки свой пети автомобил в Китай, Volkswagen - дори всеки трети.

Mercedes обаче се справя по-добре от конкуренцията, продажбите се увеличават отново през юли. Трябва да се отчете обаче, че досега Mercedes бе представен по-слабо в Китай, отколкото конкуренцията, и тепърва разширява своята дилърска мрежа.

Предвид по-слабото търсене в последните месеци търговците се опитаха да привлекат потенциални клиенти с високи отстъпки. Порталът за сравнение на цените Autohome съобщава за намаления на цените от повече от 30 на сто за стотици модели. Но по отношение на големите ванове и джипове китайците все още са в настроение за покупки. През юли са били продадени с 39 процента повече SUV на годишна база.

Силната загриженост за продължително засушаване на бранша в Китай се усеща от германските концерни и на борсата. Книжата на Daimler се сринаха с цели 5,2 на сто на дъното на основния индекс, а акциите на BMW загубиха 4,3 на сто от стойността си. Надолу поеха и пазарните капитализации на Continental и Volkswagen  - с 4,4 и 3,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 6
kalendar
преди 8 години
А???? Сега още по-малко ще ти повярвам:)Няма го, щото се връщат от изпитаната от десетилетия политика към девалвиране на юана, за да правят растеж? Щото те до скоро само това правеха-заплати в юани и постоянното му смъкване като стойност. Китайското икономическо чудо в момента произвежда 20% от световните промишлени стоки, държи 4 от петте най-големи банки в света и има най-голям БВП. Не се сещам за по-добре поставена държава в момента.Ква глупост си казал миналата година? И сега даже я повтаряш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
plamen2299
преди 8 години
Още миналата година в друг сайт ( не е редно да му правя реклама) казах, че китайското икономическо чудо е като ланския сняг - днеска го има, утре го няма. Ама никой не вярваше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още