IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ питат Toyota защо "Ислямска държава" има толкова много джипове на марката

Бойците на терористичната организация разполагат с хиляди чисто нови джипове и пикапи на японската марка

13:39 | 08.10.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Департаментът за борба с финансирането на тероризма към Министерството на финансите на САЩ поиска от автомобилната компания Toyota да обясни – откъде бойците на действащата в Сирия и Ирак „Ислямска държава” разполагат с хиляди чисто нови джипове и пикапи на японската марка, съобщи каналът ABC.

На повечето видеа, разпространени от терористичната организация, нейните войници обикалят с Land Cruiser и Hillux, като според бившия посланик на САЩ в ООН – Марк Уолъс, тези автомобили са се превърнали в отличителен знак на групировката. Бойците от ИДИЛ използват още машини от марките Mitsubishi, Hyundai и Isuzu.

От Toyota веднага са отговорили на запитването, като са обяснили процедурата, по която доставят автомобили на държавите от Близкия изток. Директорът по комуникациите на компанията в САЩ – Ед Люис, подчерта, че политиката на компанията е да не допуска продажба на свои превозни средства, ако има съмнения, че те ще бъдат използвани за терористична дейност. Производителят обаче не носи отговорност за откраднати или препродадени автомобили.

Разследването на телевизия ABC показва, че представителството на Toyota в Сирия е спряло работа още през 2012 г., но веднага след това рязко са скочили продажбите на Land Cruiser и Hilux в съседния Ирак. През 2011 г. те са били едва 6000, но през 2013 се увеличават 3 пъти и достигат 18 000. Година по-късно резултатът е малко по-нисък – 14 000.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Тия верно са ***. То не само ИД, ами не можеш да откриеш кьорав мюсюлманин да купува мирикански стоки, еле пък коли. Благодарение на миролюбивата политика на САЩ в Бл. Изток и поддръжката на Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
ЩО? Лошо е че не са FORD или Chevrolet ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
хахахх оффф пхахахаххх хх ей ей чек щях да падна от табуретката ..... :)) Те и BMW от Русе имат, но не са питали русенци що BMWто им е там .....:)) VW немат ли тея ве, ааа щот замрсяват и ПЕДИЛа държи на околната среда .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Kaoru
преди 8 години
След VW логичната нова мишена е Toyota. САЩ атакуват двата колоса в автомобилостроенето по пазарен дял. Определено патентната война, запазена марка на Apple, се превръща в национална стратегия за разширяване на пазарния дял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още