IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК настоява държавите от ЕС да разследват случая с манипулациите на VW

Брюксел е изпратил писмо до министрите на околната среда и промишлеността на държавите от ЕС, в което пита за възможния брой засегнати автомобили

09:47 | 06.11.15 г.
ЕК настоява държавите от ЕС да разследват случая с манипулациите на VW

Европейската комисия (ЕК) се е обърнала към министрите на околната среда и промишлеността на държавите от Европейския съюз (ЕС) заради последните разкрития около скандала с германския производител на автомобили Volkswagen (VW), съобщава Ройтерс.

Институцията е направила запитване дали министрите знаят за нередности, свързани с въглеродните емисии на автомобилите и какъв е възможният брой засегнати автомобили, посочва информационната агенция, като се позовава на писмото, с което разполага.

Агенцията припомня, че автомобилният производител призна, че е подценил разхода на гориво и емисиите на въглероден диоксид при около 800 хил. автомобила, продадени в Европа.

В писмото си Брюксел подчертава, че не знае за такива нередности и че иска подкрепата на правителствата от ЕС, за да установи как и защо това е възможно да се случи.

Комисията заявява, че вече е влязла във връзка с германската Федерална служба за автомобилен транспорт, отговорна за издаването на оценки за съответствие със стандартите на новите модели автомобили. ЕК информира също, че ще повдигне въпроса и пред други национални органи на среща, която трябва да се е провела снощи в Брюксел, съобщава БТА.

Писмото на комисията е с дата 5 ноември и е подписано от комисаря по въпросите за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска, както и от колегата й по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. Двамата се обръщат с призив към всички държави членки да разследват случая.

Всеки министър е помолен да предостави сведения до края на месеца за доказателства или информация за възможни нередности, свързани с издаването на сертификати за емисии на въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още