IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW скрил за проблеми с емисиите още преди 11 години?

Вътрешни документи разкриват, че компанията не е докладвала на американския регулатор за дефектна част в бензинови модели на Audi

12:14 | 09.12.15 г.
VW скрил за проблеми с емисиите още преди 11 години?

Много преди да избухне скандалът с манипулираните вредни емисии на дизеловите автомобили на Volkswagen (VW), германският автомобилен гигант е скрил информация от регулаторите в САЩ. Това съобщава Wall Street Journal, като се позовава на вътрешни документи, с които разполага.

Още през 2004 г. служителите на компанията в САЩ, които отговарят за връзките с регулаторните органи в страната, са алармирали германските си шефове, че трябва да разкрият неверните данни за емисиите. От Германия обаче е наредено това да не се прави, посочва изданието.

Тогава купувачи на бензинови автомобили Audi са върнали колите си на търговците заради развалени сензори, които са можели да отчетат погрешно емисиите. Заради големия брой на дефектите производителят е трябвало да включи тази част в докладите си до регулаторните органи.

Служителите на VW в САЩ са включили дефектната част на автомобилите в докладите, но от централата в Германия са поискали тя да отпадне при прегледа на черновата на документа. Бернхард Гросман от Audi е писал на Норберт Краузе, който е бил в САЩ тогава, че въпросната част трябва да бъде изчистена от доклада. Два дни по-късно Краузе е отговорил, че задачата е изпълнена.

От германската автомобилна компания пък допълнително са изпращали мейли, в които твърдят, че въпросната част не е толкова важна за системата за отчитане на вредните емисии, че да се докладва на регулаторите.

Краузе отрича да е поискал такава промяна, а Гросман посочва, че това се е случило преди 11 години и няма как да коментира. От VW отказват коментар.

Изданието припомня, че 11 години след този случай VW се забърка в грандиозен глобален скандал за манипулиране на данни за вредните емисии, който предизвика лавина от съдебни дела. Това коства поста на главния изпълнителен директор и предизвика спад на продажбите. През миналия месец само в САЩ продажбите на компанията са се свили с 25 на сто, а централата отдели 7,3 млрд. долара, за да финансира разходите за поправка на върнатите автомобили.

Още не е ясно дали от VW са съобщавали за проблеми със същия сензор в бензиновите автомобили Audi отпреди 2001 г., отбелязва изданието. Агенцията за защита на околната среда в САЩ също още не е публикувала документи за тези модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още