IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания с десетгодишен рекорд при производството на коли

Малко над три четвърти от производството са предназначени за износ, но експортът за Китай се срива с над 37%, а за Русия - със 70%

16:58 | 21.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания с десетгодишен рекорд при производството на коли

Автомобилните производители във Великобритания отчитат 10-годишен производствен рекорд, предава Ройтерс

През 2015 г. от производствените халета са излезли 1,59 млн. автомобила, което е ръст от 3,9% на годишна база, става ясно от статистиката на  Асоциацията на производителите и търговците на моторни превозни средства (Society of Motor Manufacturers and Traders - SMMT).



Малко над три четвърти от производството са предназначени за износ. Докато търсенето от страна на ЕС расте с 11,3 на сто, то при износа за Китай се отчита спад от 37,5 на сто, а при експорта за Русия е отчетен срив от 70 на сто.  

Основите двигатели на британската автомобилна индустрия през годината отново са били местните марки Jaguar, Land Rover, Mini, Vauxhall, Rolls-Royce и Bentley. Сериозен принос имат и японките компании Nissan, Toyota и Honda, които разполагат с производствени мощности в страната.

Производството на Mini се е повишило с 12,4 процента през миналата година, а на Toyota - с 10,4 процента. Vauxhall са произвели с 9,5 процента повече автомобили, а Jaguar - с 9 процента повече.

При Nissan и Honda се забелязва спад в производството, съответно с 4,7 и 2 процента.

Очакванията са автомобилното производство на Великобритания да продължи расте, водено от инвестициите в тази област. Прогнозира се годишният брой произведени в страната автомобили да достигне 2 млн. коли в рамките на следващите три години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още