IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зареждане с ток за 15 секунди - запознайте се с новите автобуси в Швейцария

Системата на ABB е 5 пъти по-бърза от тази на Tesla

12:27 | 20.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ABB</em></p>

Снимка: ABB

След като представихме автобуса на бъдещето на Mercedes, продължаваме темата с още един футуристичен превозвач на пътници. Той също изглежда като пристигнал от бъдещето, но всъщност е съвсем реален автобус, който ще обслужва швейцарския град Женева.

Автобусът е напълно електрически, като най-интересното при него е системата за бързо зараждане на батериите. Тя е интегрирана на всяка от спирките, като е способна да зареди акумулаторите за само 15 сек., или 5 пъти по-бързо от суперзарядните на Tesla.

Предоставените 600 киловата са достатъчни за изминаване на разстоянието до следващата спирка, където следва ново зареждане. Пълното зареждане на батериите, което се осъществява в депото, също отнема малко време - само 5 мин.

Технологията за бързо зареждане е разработена от ABB - базиран в Швейцария световен лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване.

Автобусът, наречен TOSA (Trolleybus Optimisation Systeme Alimentation), е дело на швейцарския производител HESS, откъдето коментират, че новите електрически автобуси ще спестят около 1000 тона вредни емисии на година в сравнение с дизелови автобуси от последно поколение.

В началото 12-те електрически автобуса ще обслужват само една линия, която има 13 спирки и свърза ново предградие с летището на Женева, в близост до което се намират и халетата на най-големия автосалон в Европа. Очаква се линията да бъде използвана от около 10 000 души всеки ден.

Проектът за 16 млн. долара е възложен от оператора на обществения транспорт в Женева TPG.

Още снимки - в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Ти пък сега, подробности :) . Иначе и аз се замислих какво е искал да каже лирическият герой и реших - 600 КВт за 15 сек. са 2.5 КВч, което ми звучи по-реално. Прилича като да заредят 3.3 акумулатора по 63 Ач. Не знаем нищо за разстоянието между спирките, ама може би е там някъде истината.Имаш + от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Rumen_
преди 7 години
600 киловата е мярка за мощност, а не мярка за енергия. Така че изречението "Предоставените 600 киловата са достатъчни за изминаване на разстоянието до следващата спирка" е напълно безмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още