fallback

Япония подкрепя Toyota в спора с Доналд Тръмп

Японските автомобилопроизводители имат значителен принос за работните места в САЩ, твърди икономическият министър Хирошиге Секо

14:27 | 06.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател

След атаката на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп срещу японския автомобилен производител Toyota заради инвестиционните му планове в Мексико правителството в Токио демонстративно защити местната автомобилна индустрия.

„Японските автомобилопроизводители имат значителен принос по отношение на работните места в САЩ. Важно е, че техните усилия и резултати са широко приети", заяви министърът на икономиката, търговията и индустрията Хирошиге Секо, цитиран от агенция Kyodo.  „Toyota иска да бъде добра компания за гражданите“, коментира и правителственият говорител Йошихиде Суга.

Акциите на Toyota се обезцениха в първите минути на сесията на Токийската фондова борса след коментарите на Тръмп в Twitter. „Toyota иска да изгради нов завод в Баха, Мексико, за да произвежда автомобили Corolla за САЩ. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ! Направете завод в САЩ или платете високо мито", заяви Тръмп в Twitter.

Говорител на Toyota в Токио цитира изявление на концерна в САЩ. Според него нито обемът на производството, нито на заетите служители в САЩ ще се свият в резултат на взетото през 2015 г. решение за фабриката в Мексико. „От почти 60 години Toyota е част от културата в САЩ. С директни инвестиции в размер на над 21,9 млрд. долара, десет производствени завода и 136 хил. служители компанията възнамерява да си сътрудничи с Тръмп заради клиентите и самата индустрия“, казва се в изявлението.  

Toyota Motor said will build a new plant in Baja, Mexico, to build Corolla cars for U.S. NO WAY! Build plant in U.S. or pay big border tax.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 5, 2017

Пред репортери в Ню Йорк изпълнителният директор на Toyota Акио Тойода заяви, че компанията му ще вземе предвид решенията на Тръмп при планирането на бизнеса си в Мексико. Независимо от политическата ситуация в САЩ Toyota обмисля да увеличава производството в страната и да бъде добра компания за американците. Toyota е третият голям автомобилен концерн след General Motors и Ford, атакуван от Тръмп заради производството на внасяни в САЩ стоки от съседно Мексико. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още