fallback

Въпреки Тръмп... BMW строи завод в Мексико

За тях ще е "много по-добре" да го направят в САЩ, казва новият президент

18:14 | 16.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германската BMW Group ще продължи строителството на завода си в мексиканския град Сан Луис Потоси въпреки натиска от бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи говорител на компанията.

Тръмп, който ще встъпи в длъжност в петък, отново предупреди BMW, че ако настоява да създава работни места в Мексико, той ще наложи на автомобилите им 35% вносно мито за територията на САЩ. Новоизбраният президент потвърди заканата си в интервю за германския таблоид Bild.

От централата на BMW в Мюнхен обаче отвърнаха, че плановете за завода в Мексико не се променят. В него трябва да се произвежда Серия 3, най-масовият модел на баварците, а продукцията ще бъде предназначена най-вече за Северна и Южна Америка. В момента BMW произвежда "тройката" в Германия и в Китай.

Първата копка на новия завод в Сан Луис Потоси. BMW няма намерение да се отказва от инвестицията

Тръмп заяви пред Bild, че BMW трябва да построи завода си в САЩ, защото така щяло да е "много по-добре" за самата компания. Той се оплака, че макар моделите на Mercedes да били честа гледка в Ню Йорк, германците не си купували достатъчно коли на Chevrolet, за да върнат жеста. Аз съм защитник на свободната търговия, но не на всяка цена, добави бъдещият държавен глава. По-късно той добави в Twitter, че "Автомобилните компании и други, ако искат да правят бизнес в нашата страна, трябва да започнат отново да произвеждат нещата тук".

Заводът на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина. Според германците той осигурява, пряко и косвено, над 70 000 работни места в САЩ

От BMW обаче коментираха, че компанията се чувства "съвсем у дома си" в САЩ и не вижда поводи за притеснение. Баварците изчисляват, че осигуряват 70 000 работни места в Америка, пряко и косвено. Заводът на групата в Спартанбърг, Южна Каролина, е един от най-големите й, натоварен с производството на популярни модели като X3, X5 и X6.

Заплахите на Тръмп вече принудиха Ford да се откаже от изнасянето на едно от производствата си в Мексико. Toyota и GM също са прицел на нападките на новия президент. General Motors  обаче не се поддава на натиска засега

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още