IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors няма да преразгледа плановете си за завод в Мексико

Според говорител на компанията такъв тип решения изискват дългосрочни планирания

19:01 | 09.01.17 г.
<p>
	Новият&nbsp;високопроходим автомобил Terrain на General Motors. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Новият високопроходим автомобил Terrain на General Motors. Снимка: архив Ройтерс

Американският автомобилостроител General Motors няма да преразгледа плановете си за преместване на производствени дейности в чужбина въпреки критиките на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп срещу компании, изграждащи заводи извън страната. Това заяви ръководителката на компанията Мери Бара при представянето на новия високопроходим автомобил Terrain, чието сглобяване се планира да бъде преместено от Канада в Мексико.

"Автомобилният бизнес изисква дългосрочно планиране при избора на място за развитие на производство, решенията се взимат две или четири години по-рано", посочи Мери Бара, цитирана от ТАСС, която се позовава на Асошиейтед прес.

Освен това Бара изтъкна, че General Motors произвежда само малък брой автомобили хечбек Chevrolet Cruze в Мексико, докато всички седани от този модел излизат от конвейрите в завода в Лордстаун, щата Охайо.

Мери Бара отбеляза, че е доста рано да се коментира предложението на Тръмп за въвеждане на мита за внос на произведени в Мексико автомобили на General Motors. Според нея компанията може да намери общ език с 45-ия президент на САЩ по целите му за създаване на нови работни места.

Преди това в отговор на критиките на Тръмп друг американски автомобилен гигант, Ford, реши да се откаже от изграждането на завод за сглобяване на коли в Мексико на стойност 1,6 милиарда долара.

Американско-италианската група Fiat Chrysler пък обяви намеренията си да създаде 2000 работни места в САЩ и да инвестира до 2020 година 1 милиард долара в заводите си в щатите Мичиган и Охайо.

По време на предизборната си кампания Тръмп многократно критикува някои големи корпорации, че прехвърлят производството си извън САЩ, за да намалят данъчните тежести и производствените разходи, лишавайки американците от работни места. Републиканецът обеща да въведе административни мерки срещу тези фирми, включително нови мита за продукцията им. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още