fallback

ЕК обмисля квоти за производство на електрически автомобили от 2025 г.?

Според германска медия така ЕК възнамерява да ускори процеса на излизане от употреба на автомобили с двигатели с вътрешно горене

10:36 | 07.08.17 г.

Европейската комисия обмисля възможността за въвеждане от 2025 година на квоти за производство на електрически автомобили и превозни средства с ниски нива на замърсяващи емисии, съобщава германският в. "Ханделсблат", цитиран от ТАСС.

Според изданието така ЕК възнамерява да ускори процеса на излизане от употреба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. До края на годината Брюксел планира да представи пакет от мерки за развитие на "щадяща климата мобилност".

Възможно е той да включва квоти за минимален брой електромобили, произвеждани и продавани от автомобилостроителите, както и по-строги норми за вредните емисии.

В германските делови среди се отнасят с безпокойство към тези планове, отбелязва "Ханделсблат". Според Асоциацията на автомобилостроителите в Германия (VDA) въвеждането на такъв принцип е "погрешен път", тъй като продажбата на електромобили зависи от много фактори, на които самите концерни не могат да влияят.

Германските власти и автомобилните компании се опитват да намерят изход от поредица скандали, свързани с манипулиране на показателите за отделяните вредни вещества от дизеловите автомобили, в което бяха уличени няколко производители в Германия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още