IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще плати 50 млн. евро на собственици на коли в Италия заради „Дизелгейт“

Над 60 хил. собственици, засегнати от измамите с вредните емисии, ще получат до 1100 евро всеки от компанията като компенсация

09:58 | 16.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен производител Volkswagen и група, представляваща собствениците на автомобили в Италия, постигнаха споразумение на стойност над 50 млн. евро за прекратяване на съдебна битка заради скандала с емисиите от дизелови автомобили, станал известен като "Дизелгейт", съобщава Ройтерс.

Според споразумението над 60 хил. собственици, засегнати от измамите с вредните емисии, ще получат до 1100 евро всеки от компанията като обезщетение, информира италианската потребителска група Altroconsumo.

Скандалът разтърси автомобилната индустрия през 2015 г., когато стана ясно, че превозните средства на Volkswagen са били оборудвани с незаконен софтуер за манипулиране на данните при тестовете за емисии. Това е струвало на германския производител повече от 32 млрд. евро под формата на глоби, сервизни акции и съдебни разноски.

Италианското подразделение на Volkswagen потвърди споразумението.

„Продължаваме да работим в полза на нашите клиенти тук в Италия. Споразумението слага край на дългогодишен съдебен спор и предлага взаимно решение за всички участващи страни“, изтъква компанията.

Споразумението важи за собственици, закупили автомобили Volkswagen, Audi, Skoda и SEAT с дизелови двигатели EA189 между 2009 и 2015 г.

Altroconsumo започна съдебно дело срещу Volkswagen през 2015 г. заедно със своите дъщерни организации в Белгия, Испания и Португалия, които са част от по-широката организация Euroconsumers.

Групата призова Volkswagen да компенсира надлежно ощетените от „Дизелгейт“ във всички засегнати страни.

„Всички жертви на „Дизелгейт“ са равни и трябва да бъдат третирани с еднакво уважение“, изтъква Елс Бругеман, ръководител по въпросите за политиката и правоприлагането в Euroconsumers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 3 седмици
Мчи те тия коли вече трябва да са у нас. Редно е и на новите собственици да плати VW. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още