IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на VW Мартин Винтеркорн ще свидетелства за „Дизелгейт“

Очаква се германецът да направи изявление в тази връзка по-късно през седмицата

10:56 | 14.02.24 г.
Бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen AG Мартин Винтеркорн. Снимка: Bloomberg L.P.
Бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen AG Мартин Винтеркорн. Снимка: Bloomberg L.P.

В продължение на седем години германската общественост почти забрави бившия главен изпълнителен директор на Volkswagen AG Мартин Винтеркорн, освен когато случайно се появи в трибуните по време на домакински мач на футболния отбор Байерн Мюнхен, пише Bloomberg.

Но в сряда бившият шеф на VW ще застане на друга трибуна – тази в съда в Брауншвайг, за да говори публично за първи път от 2017 г. относно ролята си в един от най-големите корпоративни скандали в историята на Германия.

Винтеркорн свидетелства като част от инвеститорски иск за 9 млрд. евро, свързан с т.нар. „Дизелгейт“ – скандал, при който беше установено, че VW използва незаконен софтуер, за да манипулира тестовете за въглеродни емисии при дизеловите си модели. Този инцидент предизвика преждевременната оставка на 76-годишния Винтеркорн през септември 2015 г.

Остава да се разясни въпроса какво точно е знаел бившият шеф на групата по това време. При последната си публична изява по време на парламентарно разследване относно „Дизелгейт“ Винтеркорн отрече да е отговорен за случилото се.

Очаква се бившият главен изпълнителен директор да направи изявление в тази връзка по-късно през седмицата, когато трябва да свидетелства по делото.

Бившите лидери на VW Мартин Дийс и Михаел Мюлер вече заеха позицията. Делото беше заведено от инвеститори, които твърдят, че на ръководството на VW му е отнело твърде много време, за да ги информира за неправомерните действия относно скандала с манипулираните данни за емисиите, причинил загуби по отношение на стойността на притежаваните от тях ценни книжа.

Докато Дийс и Мюлер бяха призовани от VW да защитят компанията, както автомобилният производител, така и инвеститорите определиха Винтеркорн като свидетел по съответните им дела. VW се опитва да докаже, че ръководството на компанията не е било запознато на ранен етап със софтуера, а инвеститорите се опитват да докажат обратното.

Желанието на Винтеркорн изобщо да свидетелства е изненада, тъй като той все още е изправен пред две обвинения относно „Дизелгейт“ и следователно би могъл да поиска да запази мълчание като обвиняем.

Заедно с четирима други представители на висшия мениджмънт на VW, той беше обвинен през 2019 г. в измама относно дизеловите превозни средства на групата, оборудвани с нелегалния софтуер. Въпреки че обвиненията срещу Винтеркорн бяха отделени от тези срещу групата поради здравословен проблем, който го освободи от присъствие в съда, това дело продължава от 2021 г.

Според друго обвинение Винтеркорн, Дийс и председателят на VW Ханс Дитер Пьоч са информирали твърде късно пазарите относно манипулирането на емисиите при дизеловите модели, отразявайки твърдението на инвеститорите за пазарна манипулация в настоящия иск. Дийс и Пьоч постигнаха извънсъдебно споразумение през 2020 г., докато наказателното дело срещу Винтеркорн беше прекратено на следващата година на основание, че прокурорите искат да дадат приоритет на процеса за измама, което потенциално би довело до много по-строга присъда.

Тази стратегия трябва да се е променила наскоро, тъй като съдът, действайки по искане на прокурорите, реши да възобнови обвинението за манипулиране на пазара ден след коледните празници. Медицински експерт, който е прегледал Винтеркорн, е заключил, че бившият изпълнителен директор е способен да се изправи пред съда до септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още