IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля квоти за производство на електрически автомобили от 2025 г.?

Според германска медия така ЕК възнамерява да ускори процеса на излизане от употреба на автомобили с двигатели с вътрешно горене

10:36 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия обмисля възможността за въвеждане от 2025 година на квоти за производство на електрически автомобили и превозни средства с ниски нива на замърсяващи емисии, съобщава германският в. "Ханделсблат", цитиран от ТАСС.

Според изданието така ЕК възнамерява да ускори процеса на излизане от употреба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. До края на годината Брюксел планира да представи пакет от мерки за развитие на "щадяща климата мобилност".

Възможно е той да включва квоти за минимален брой електромобили, произвеждани и продавани от автомобилостроителите, както и по-строги норми за вредните емисии.

В германските делови среди се отнасят с безпокойство към тези планове, отбелязва "Ханделсблат". Според Асоциацията на автомобилостроителите в Германия (VDA) въвеждането на такъв принцип е "погрешен път", тъй като продажбата на електромобили зависи от много фактори, на които самите концерни не могат да влияят.

Германските власти и автомобилните компании се опитват да намерят изход от поредица скандали, свързани с манипулиране на показателите за отделяните вредни вещества от дизеловите автомобили, в което бяха уличени няколко производители в Германия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още