fallback

Tesla се задъхва със своя Model 3

Компанията е успяла да произведе едва 260 броя от автомобила през третото тримесечие

09:22 | 03.10.17 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският производител на електрически луксозни автомобили Tesla Inc не успява да покрие собствените си цели за производство на първия си автомобил за средната класа Model 3 за третото тримесечие. От струващия 35 000 долара с основно оборудване автомобил, за който има многобройни предварителни поръчки, са били изработени едва 260 броя, обяви Tesla в понеделник след края на борсовата сесия.

През август компанията на Илон Мъск обяви, че целта за тримесечието са над 1 500 произведени коли и добави, че до края на годината производството следва да се ускори до 5 000 броя на седмица. Фактът, че производството през тримесечието е доста по-скромно, бе обяснен от компанията със „затруднения в производството", но Tesla подчерта, че няма основни проблеми с производството и веригата на доставки. 

“Важно е да се подчертае, че няма основни проблеми във веригата за производство или доставките на Model 3", каза Tesla в изявление. "Ние разбираме какво трябва да бъде поправено и сме уверени, че ще се справим с проблемите, свързани с производството, в близко бъдеще".

Като цяло през изминалото тримесечие компанията е произвела 25 336 коли и е доставила 26 150 автомобила. Това съответства на ръст от 4,5 на сто при продажбите на годишна база и по този показател компанията надмина очакванията на анализаторите. С 14 065 коли по-голямата част от доставките се пада на луксозната лимузина Model S. От продавания от септември 2015 г. джип Model X американската Tesla е успяла да продаде 11 865 броя през трите месеца, а от новия Model 3 – само 220 броя.

Данните предизвикаха сериозно разочарование у инвеститорите, преди всичко заради слабите резултати при Model 3. В следборсовата търговия книжата на Tesla понижиха стойността си с 1 на сто до 337,84 долара. При закриването на сесията на Nasdaq цената бе 341,53 долара за акция.

Очакванията към по-достъпния модел са огромни. Някои експерти считат, че с него Tesla е способна да направи E-мобилността масово явление. Но заради високите разходи и големия риск, който носи мащабното разширяване на производството, има и доста скептици.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още