IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan понижи прогнозата за годишната си печалба

Усилията на компанията да намали спада на продажбите на ключови пазари не дават достатъчно добри резултати

20:03 | 13.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Усилията на Nissan Motor да спре спада на продажбите на ключовите ѝ пазари са колебливи, което принуди производителя на автомобили да свие прогнозата за годишната си печалба за втори път и да намали дивидента за инвеститорите в края на годината, включително за главния акционер и партньор Renault, пише Bloomberg.

Финансовият отчет изпрати цената на акциите на френския автомобилен производител до най-ниското ѝ ниво в рамките на дневната търговия от седем години насам и подчерта взаимозависимостта на компаниите. Очаква се този петък Renault, която притежава 43% от Nissan и разчита на дивидентите, да отчете по-слаби приходи за 2019 г. спрямо предходната.

През последните 15 месеца партньорите се борят с нестабилността, свързана с проблемите на най-високо мениджърско ниво след ареста на бившия председател Карлос Гон. Nissan намали прогнозата за годишната си оперативна печалба до 85 млрд. йени (774 млн. долара) спрямо предишната за 150 млрд. йени, тъй като продължава да отчита спад на продажбите в САЩ, Япония и Европа.

Чрез намаляването на дивидента до най-ниското му ниво от 2011 г. и следването на обявения по-рано план за съкращаване на 12 500 работни места в глобален мащаб, Nissan се опитва да освободи средства за инвестиции в технологии от следващо поколение. Те са необходими, за да може компанията да остане конкурентоспособна в области като електромобилите и автономните коли.

„За съжаление, нашето бизнес представяне се влоши повече, отколкото очаквахме, но няма да се откажем от инвестициите в бъдещето“, коментира главният изпълнителен директор Макото Учида на пресконференция в централата на компанията в Йокохама.

Резултатите и прогнозата подчертават предизвикателствата пред Учида, който пое ръководния пост през декември и обеща да обяви през май ревизирания средносрочен план за Nissan и продължаващия две десетилетия алианс с Renault, която също наскоро назначи нов главен изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още