IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът на енергийния преход: Tesla изпревари по пазарна капитализация Exxon

Toyota е единственият автомобилен концерн с по-голяма пазарна оценка от производителя на автомобили на Илон Мъск

22:20 | 30.06.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електромобили и други зелени технологии Tesla Inc. вече надминава по пазарна капитализация американския енергиен гигант Exxon Mobil Corp. затвърждавайки мнението, че инвеститорите все се фокусират върху глобалния енергиен преход и загърбването на изкопаемите горива, съобщава Bloomberg.

Tesla на Илон Мъск, чиято пазарна капитализация в момента достига 201 млрд. долара, подсилва оптимизма на своя основател, че концернът все пак ще успее да избегне загуба през второто тримесечие. Exxon, чиято пазарна стойност падна до 185 млрд. долара, се сблъсква с най-мрачния и стръмен срив на петролните цени в историята.

Най-голямата петролна компания в Западното полукълбо се готви да съкрати значителна част от своята работна сила в САЩ.

тесла тесла

Tesla също е на прага да задмине и японския автомобилен концерн Toyota Motor Corp., с което ще се превърне в най-ценния автомобилен производител в света по пазарна капитализация. През март компанията остави зад себе си и Boeing Co., като по този начин компанията зад електромобилите Tesla стана най-ценната индустриална компания в САЩ и застана на втора позиция сред автомобилните производители в глобален план, изпреварвайки германския колос Volkswagen AG.

Exxon е втората по големина енергийна компания в света, след като саудитската петролна компания Saudi Aramco стана публична в края на миналата година. Но дори статутът на Aramco като най-ценната компания в света е поставен на риск, след като Apple Inc. намали разликата в пазарната оценка до 150 млрд. долара от около 750 млрд. долара в момента на първоначалното публично предлагане на саудитското дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Трето: талибанската слузеста компания е най скъпата само в сънищата на чаршафосаните.Четвърто: най-могъщата слузеста компания на света е Мидичката, не Еxxon.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Първо: зеленият преход е само бльъ-бльъ. Делът на ВЕИ в енергийния микс на света е жалък, въпреки наливаните колосални средства.Второ: теслички са празен балон, 13 години ги чакаме да спечелят поне долар. 80% от инвеститорите им обаче не различават счетоводен отчет от кутия скариди. Другите 20% са спекуланти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
"Че какво е тая Тесла?" - произвежда коли дето големата фирма не може да ги направи ... нищо друго ... :))) ... па епълите нема ти казвам на каква планина от пари седят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Теслата струва повече от Фоксваген?Че какво е тая Тесла?Въздух под налягане.Ама нека и Епъл да надмине.Та като гръмне да се чуе чак на Марс !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
Подобни статии имаше и за други балони. Въодушевлението за тоя е, че се води зелен. Няма страшно, като гръмне много народ ще са с лунички и ще миришат лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още