IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отчита рекордни продажби през второто тримесечие

Концернът е успял да продаде над 200 000 превозни средства в света

18:57 | 02.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. е доставил общо 201 250 превозни средства в глобален план през второто тримесечие, което представлява своеобразен рекорд за лидера в сегмента на електромобилите, ръководен от главния изпълнителен директор Илон Мъск, съобщава Bloomberg. 

Въпреки че концернът не разпределя данните за продажбите по региони, бизнесът остава здравословен в Китай. По-голяма част от продажбите за периода принадлежат на седана Model 3 и кросоувъра Model Y, които се произвеждат във гигафабриките на Tesla в Шанхай и Фримонт, Калифорния. Седанът Model S и Model X се произвеждат единствено във Фримонт.

„Нашите екипи са свършили изключителна работа, навигирайки през глобалните вериги на доставка и логистичните предизвикателства“, посочват от компанията.

Доставките на Tesla за второто тримесечие са наблюдавани отблизо от анализаторите, тъй като играят основна роля при финансовите отчети на концерна и се приемат като барометър за потребителското търсене на електрически превозни средства в глобален мащаб, тъй като компанията продължава да бъде лидер по отношение на пазарния дял, изпреварвайки компании като Volkswagen, Renault и Hyundai.

Тесла Тесла

Анкетирани от Bloomberg анализатори споделят, че очакват доставките на Tesla да достигнат 204 160 автомобила.

Акциите на компанията поскъпват с 2,4% до 694,44 долара за дял към 18:00 ч. българско време.

„Това тримесечие показа впечатляващото представяне на Musk & Co. и сега със силно представяне през второто полугодие би трябвало (концернът) да може да достигне приблизително продажби от 900 000 превозни средства за годината, което беше и основна цел“, заяви анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс в бележка до клиентите.

Tesla достави 199 360 от моделите 3 и Y през тримесечието и произведе 206 421. Доставя 1890 автомобила S и X, като същевременно произвежда 2340.

Миналия месец Tesla отпразнува своята нова версия на Model S Plaid, най-бързият автомобил в серийно производство на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още