IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis се приближава до сделка с Италия за изграждането на завод за батерии

От концерна заявяват, че окончателното решение за изграждане на нови „гигафабрики“ в Европа и САЩ ще бъде взето до края на годината

10:32 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Автомобилният концерн Stellantis напредва по отношение на финализирането на сделката за изграждане на голям завод за батерии в Италия, който ще покрива нуждите на компанията по отношение на производството на електрически превозни средства в страната, съобщава Automotive News Europe, цитирайки източници, запознати с темата.

Италия е един от основните производствени центрове на Stellantis в Европа, като автомобилният производител се стреми да електрифицира почти цялата си продуктовата гама до 2025 г. 

Stellantis, която беше създадена през януари след сливането на Fiat Chrysler и PSA, в момента работи по два проекта за строеж на заводи за батерии в Европа - един във Франция и един в Германия, действайки съвместно със своето дъщерно дружество TotalEnergies.

От концерна заявяват, че окончателното решение за изграждане на нови „гигафабрики“ в Европа и САЩ ще бъде взето до края на годината.

„Нужно е още време преди да се финализира сделката, но това, което е хубаво, е, че нещата започнаха да се движат в ясна посока“, uf;ekjr,d италиански държавен служител.

То потвърждава, че италианският завод за батерии ще бъде изграден в рамките на публично-частно партньорство, като Stellantis ще има водеща роля, което ще доведе до обща инвестиция от над 1 милиард евро.

Към момента Stellantis отказва да направи коментар по въпроса.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на концерна Карлос Таварес заяви, че продължават разговорите с италианското правителство, но все още не е взето окончателно решение.

Втори източник, запознат с дискусиите, изтъква, че Stellantis обмисля изграждането на третия си европейски завод за батерии в Италия и че председателят Джон Елкан е бил в Рим във вторник, за да разговаря с няколко държавни служители.

Очаква се компанията да разкрие подробности относно своята стратегия за по-чиста мобилност още в четвъртък (8 юли).

По-рано тази седмица Stellantis заяви, че ще започне изграждането на изцяло електрически версии на миниваните Opel/Vauxhall Combo, Peugeot Partner и Citroen Berlingo във фабриката си в пристанището Елисмиър, Северозападна Англия.

Производителят ще инвестира 100 млн. паунда в преоборудването на съоръжението за производство на електромобили, като изграждането на превозните средства ще стартира в края на 2022 г. Заводът ще стане първият в производствената мрежа на Stellantis, който ще произвежда само електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още