fallback

Мъск ще плати данъци за 11 млрд. долара тази година

Сумата може да представлява рекордно плащане към данъчната служба на САЩ

08:35 | 20.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател

Илон Мъск, най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla Inc., заяви в Twitter, че тази година ще плати данъци в размер на над 11 млрд. долара - сума, която може да представлява рекордно плащане към данъчната служба на САЩ.

Милиардерът може да се сблъска с данъчна сметка от над 10 млрд. долара за 2021 г., ако упражни всичките си опции, чийто срок изтича през следващата година, показват изчисления на Bloomberg News от миналата седмица.

До необичайно високата данъчна ставка се стига, след като Мъск упражни почти 15 млн. опции и продаде милиони акции, за да покрие данъците, свързани с тези сделки. Това се случи след анкета в Twitter през миналия месец, когато той попита последователите си дали трябва да продаде 10% от дела си в производителя на електромобили, чиито акции поскъпнаха с повече от 2300% през последните пет години.

 

For those wondering, I will pay over $11 billion in taxes this year

— Elon Musk (@elonmusk) December 20, 2021

В статия на ProPublica от юни се твърдеше, че Мъск е платил малко данъци върху доходите си в сравнение с огромното си богатство. Но той отхвърли това твърдение, като заяви, че не получава заплата нито от SpaceX, нито от Tesla и плаща ефективна данъчна ставка от 53% върху опциите за акции, които упражнява. Той добави, че очаква тази данъчна ставка да се увеличи през следващата година.

По-рано през този месец в отговор на съобщение в Twitter на сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън, която използва отличието на Мъск за „Личност на годината" на списание Time, за да го призове за данъците му, Мъск заяви, че тази година ще плати повече данъци от всеки друг американец в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още