IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota спира производството в пет фабрики в Япония през януари

Решението ще засегне изграждането на около 20 хил. превозни средства, но няма да повлияе на годишната цел за производство на 9 млн. автомобила

10:38 | 20.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. предупреди, че ще спре производството в пет свои фабрики в Япония през януари поради проблеми с веригите на доставка, недостига на чипове и пандемията от COVID-19.

Най-големият автомобилен производител в света по пазарен дял заяви, че спирането на работата в заводите ще засегне около 20 хил. превозни средства, но няма да повлияе на годишната му цел за производство на 9 млн. автомобила, съобщава Ройтерс. 

Миналата седмица Toyota обяви, че планира да изгради 800 хил. автомобила в глобален план през януари, което ще представлява месечен рекорд, тъй като компанията увеличава производството, за да компенсира загубената продукция през последните месеци.

Януарският производствен план на компанията представлява увеличение с 60 хил. превозни средства спрямо същия месец на тази година.

Преди това Toyota беше принудена да ограничи производството в някои свои японски фабрики заради недостига на компоненти, доставяни от Югоизточна Азия. Концернът прогнозира, че тези прекъсвания ще изтрият до 9 хил. превозни средства от производството му.  

В средата на декември компанията обяви, че очаква да изгради през декември около 800 хил. автомобила в глобален мащаб. През октомври компанията информира някои свои доставчици, че декемврийското производство ще достигне 980 хил. автомобила. Това беше коригирано в посока надолу, след като Toyota извърши преглед на състоянието на своите вериги на доставка.

Автомобилният производител представи мащабен план на стойност десетки милиарди долара, който цели да електрифицира продуктовото портфолио, но в същото време намира място и за двигателя с вътрешно горене. Главният изпълнителен директор Акио Тойода заяви, че Toyota има за цел да продаде 3,5 млн. напълно електрически коли до 2030 г., значителна възходяща ревизия на първоначалните планове за продажба на 2 млн. електромобила.

Тойода обаче предупреди, че дори преразглеждането в посока нагоре на прогнозата за продажбите на електромобили няма да затвори устите на всички критици на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още