IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск иска да си върне свободата в Twitter

Мониторингът на Комисията за ценни книжа и борси „преминава границата на тормоз“, изтъкват адвокатите на милиардера

11:51 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск поиска от федерален съдия да прекрати споразумението от 2018 г. с Комисията за ценни книжа и борси (SEC), което изисква някои от туитовете му да бъдат проверявани от адвокат, съобщава Ройтерс.

Мъск също така призова съдията да блокира искане на SEC за предоставяне на записи за предварително одобрение на анкета в Twitter, която милиардерът проведе през ноември за потенциална продажба на част от акциите си.

„Мониторингът на SEC върху Мъск премина границата на тормоз“, заявяват адвокатите на предприемача в документ до базирания в Манхатън окръжен съдия Алисън Нейтън. 

Защитниците на Мъск посочват, че споразумението от 2018 г. не трябва да позволява неограничени разследвания, като същевременно възпрепятства конституционното му право на свобода на словото.

Според правни анализатори опитът на Мъск да прекрати проверките на SEC може да се провали.

„SEC очевидно има правомощия да прилага подобна мярка, издадена от федерален съд, без да се налага да провежда ново разследване“, споделя Урска Великоня, професор по право в Юридическия център на Университета в Джорджтаун.

В началото на ноември Мъск публикува в Twitter, че ще продаде 10% от своя дял в Tesla, ако потребителите одобрят подобно решение. Те го направиха и последвалата продажба доведе до спад в стойността на книжата на концерна. Оттогава Мъск е продал акции на обща стойност 16,4 млрд. долара.

Неговият туит отново предизвика въпроси за това дали все още спазва споразумението със SEC.

Tesla обяви във вторник, че туитът на Мъск относно продажбата на акции „е поведение, което SEC трябва да насърчава: прозрачност на главния изпълнителен директор с обществеността и акционерите относно предложената продажба на акции“.

„По принцип съдилищата дават на SEC голяма свобода за действие в подобни ситуации“, посочва Стивън Криминс, партньор в базираната в Ню Йорк компания Murphy & McGonigle.

SEC заведе дело срещу Мъск, след като милиардерът написа в Twitter през август 2018 г., че е налице „осигурено финансиране“, с което ще направи Tesla отново частна компания при цена на акциите от 420 долара.

В крайна сметка това не се случи.

Tesla и Мъск се споразумяха да платят по 20 милиона долара по гражданскоправни санкции и позволиха на адвокатите да проверяват предварително някои от съобщенията на Мъск, включително публикации в Twitter, които биха могли да повлияят на цената на акциите на неговата компания. Милиардерът се оказа от своя председателки пост в Tesla.

„Никога не съм лъгал акционерите“, заяви Мъск пред съда. „Съгласих се на споразумението със SEC заради оцеляването на Tesla, в името на нейните акционери“, добавя той.

В съдебната документация Мъск посочва, че е бил „принуден“ да подпише споразумението, позовавайки се на „неумолимия регулаторен натиск“ на SEC.

Според него екипите на Tesla за връзка с инвеститорите посочват по това време, че няколко големи акционери „могат да се откажат от своя дял в Tesla, което значително ще повлияе върху финансирането ѝ“, ако случаят не бъде уреден.

Във вторник компанията обвини SEC, че е използвала споразумението, за да управлява „дейността на Мъск в Twitter“ и да му отмъсти за неговите критики спрямо агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още