IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan обмисля придобиването на 15% дял в електромобилния бизнес на Renault

Преговорите между двете компании продължават

15:05 | 27.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. обмисля да инвестира в покупката на 15-процентен дял в бъдещото звено за електромобили на френската група Renault, съобщава японската агенция Kyodo, цитирана от Ройтерс.

Преговорите между двете компании, партньори в алианса заедно с Mitsubishi Motor, относно балансирането на дяловото участие продължават.

Nissan и Renault обявиха по-рано този месец, че дискутират бъдещето на техния съюз, като плановете предвиждат инвестиция на японците в бизнеса на френската компания с електрически превозни средства, който ще бъде отделен от дейността с автомобили с двигатели с вътрешно горене.

В средата на октомври френското правителство се обяви в подкрепа на преговорите между компаниите, като заяви, че страната ще подкрепи всяка инициатива, която е насочена към засилване на партньорството между концерните. Франция държи 15% в Renault, който от своя страна има 43-продентен дял в Nissan.

Очаква се на 15 ноември компаниите да обявят споразумението на официално събитие в Токио.

Промяната в собствеността би облекчила дисбаланса, който беше източник на търкания между ръководствата на двете компании през последните години. Въпреки че Renault има огромен дял в Nissan, японският автомобилен производител е продал 4 млн. автомобила през 2021 г. срещу 2,7 млн. броя за френския концерн. Арестът на бившия председател на алианса Карлос Гон през 2018 г., който ръководи Renault по време на спасителната маневра на французите спрямо Nissan преди две десетилетия, постави началото на промените в алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още