IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen иска да стане изцяло електрически в Европа до 2033 г.

В световен мащаб компанията възнамерява да продължи да предлага автомобили с двигатели с вътрешно горене и след този срок, изтъква шефът ѝ Томас Шефер

13:39 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новият главен изпълнителен директор на германската автомобилна марка Volkswagen Томас Шефер. Снимка: Bloomberg L.P.
Новият главен изпълнителен директор на германската автомобилна марка Volkswagen Томас Шефер. Снимка: Bloomberg L.P.

Новият главен изпълнителен директор на германската автомобилна марка Volkswagen Томас Шефер има голяма новина за инвеститорите, конкурентите и потребителите – най-продаваният автомобилен бранд в Европа ще стане изцяло електрически „най-късно през 2033 г.“, пише Automobilwoche.

Шефер обяви това точно в края на своите първи 100 дни като шеф на VW. Преди това компанията беше възприела крайна дата между 2033 и 2035 г. Сега това е изместено най-късно за 2033 г.

Новата дата за прекратяване на продажбите на конвенционални коли в Европа поставя VW със сестринската марка Audi. Шефът на премиум бранда Маркус Дюсман обяви миналата година, че компанията ще прекрати постепенно продажбите на коли с двигатели с вътрешно горене на Стария континент през 2033 г.

Шефер обяви, че VW се стреми да ускори процеса на електрификация в своето портфолио. „Натискаме бутона „допълнителен тласък“, изтъква той.

В тази връзка компанията ще пусне в продажба малкия електромобил, базиран на дизайна на ID Life, през 2026 г. Превозното средство беше представено на изложението IAA Mobility през септември в два варианта. В допълнение VW работи "интензивно" върху компактен SUV, базиран на предишния базов модел ID.3.

Делът на конвенционалните автомобили да бъде намален

Шефер иска да намали гамата от коли с двигатели с вътрешно горене. „В бъдеще ще се концентрираме върху нашите основни модели и значително ще опростим нашата гама от модели през следващите десет години“, изтъква Шефер. „Във всеки сегмент, в който се конкурираме, искаме да оправдаем нашата водеща цел за обем, верни на мотото: „Правете по-малко, но го правете качествено“, добавя той, без обаче да предостави подробности.

 „Искаме да накараме марката Volkswagen да блесне отново“, посочва Шефер, добавяйки: „За да успеем, ще сменим старото с ново“.

Свиването на гамата от конвенционални модели ще помогне на марката да се придвижи по-бързо към цялостна електрификация. „С този фокус върху продуктовото портфолио корпоративната структура също ще бъде облекчена – повече скорост, по-бързи решения, по-голяма ефективност“, подчертава Шефер.

Отвъд Европа VW възнамерява да продължи да предлага автомобили с двигатели с вътрешно горене и след 2033 г. „Оставаме гъвкави в световен мащаб с нашата стабилна двойна стратегия“, обяснява Шефер. „Най-добрите коли с двигатели с вътрешно горене и електрически модели – ние доставяме това, което клиентите и пазарите искат“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още