IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с емисиите помрачи финансовия отчет на звеното на Toyota за камиони

Hino отчете 21% спад на печалбата за второто фискално тримесечие до 12,3 млрд. йени

16:12 | 27.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за тежкотоварни превозни средства на японския автомобилен концерн Toyota Motor Corp., Hino Motors, отчете 21% спад на своята печалба за второто тримесечие заради скандала с фалшифицираните данни за емисиите от двигателите, съобщава Nikkei Asia Review.

Hino отчете оперативна печалба в размер на 12,3 млрд. йени (84,66 млн. долара) за периода юли-септември, надминавайки пазарната прогноза за печалба от 1,66 млрд. йени, според анкета на Refinitiv. Данните обаче изостават от миналогодишната печалба от 15,6 млрд. йени.

Финансовото състояние на компанията беше засегнато от регулаторното разследване, което установи, че звеното Hino е подправило данните при някои двигатели относно емисиите от 2003 г. насам. Президентът на концерна Сатоши Огисо се извини пред журналисти и каза, че ръководството е поело отговорност. Той посочи, че е получил съобщение от президента на Toyota Акио Тойода, в което се казва, че проблемите в Hino говорят за предаване на доверието на всички акционери.

Hino беше принудена да започне сервизна акция, засягаща близо 47 000 автомобила, произведени между април 2017 г. и март тази година. Компанията обяви, че ще изтегли още 20 900 превозни средства за проверка.

Hino бе придобита от Toyota през 2001 г., като почти всички президенти оттогава насам са служители на най-големия автомобилен производител в света.

Въпреки че продажбите на вътрешния пазар спадат с 33% за първите шест месеца на фискалната година, започнала през април, продажбите на Hino в Индонезия, Тайланд и САЩ нарастват през периода в резултат на силното търсене и възобновяването на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още