fallback

Производството на батерии може да бъде засегнато от геополитически сътресения

Глобалното налагане на електромобилите може да забави темп поради редица проблеми във веригите на доставки, сочи нов доклад на S&P Global Mobility

22:54 | 31.10.22 г.

Изложената на различни геополитически въздействия верига на доставки, свързана с електромобилите, може да се сблъска с допълнително напрежение, което да окаже негативно влияние върху производството на батерии за електрически превозни средства, забавяйки темпа на налагане на този тип мобилност, предупреждава S&P Global Mobility в ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Консултантската фирма посочва, че стремежите на производителите на оригинално оборудване да се фокусират върху продажбите на батерии и хибридни превозни средства ще бъдат изправени пред силни насрещни ветрове, тъй като в момента се наблюдава мащабна борба за суровини, като годишното пазарно търсене на литиево-йонни батерии се очаква да достигне около 3,4 тераватчаса (ТВтч) до 2030 г.

S&P Global Mobility също така изтъква, че растящите цени на редица жизненоважни метали за батерии заплашват маржовете на доставчиците и производителите на автомобили, като проблемите около добива на тези метали тласкат нагоре цените на компонентите и съответно на превозните средства.

„Суровини като литий, никел и кобалт не се появяват по магически начин, трансформирайки се в електромобилни батерии и в други компоненти“, коментира Греъм Еванс, директор на отдела „Вериги на доставки“ в S&P Global Mobility.

Междинните стъпки между изкопаването на металите и окончателното сглобяване на автомобила са изложени най-много на рискове, добавя той.

Ройтерс съобщи по-рано този месец, че водещите производители на автомобили планират да вложат близо 1,2 трлн. долара до 2030 г. за разработване и производство на милиони електрически превозни средства.

Лидерът в областта на електромобилите Tesla Inc. ще се нуждае от около 139 000 метрични тона никел през 2030 г., за да постигне целите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 31.10.22 г.
fallback
Още от Новини виж още