IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на батерии може да бъде засегнато от геополитически сътресения

Глобалното налагане на електромобилите може да забави темп поради редица проблеми във веригите на доставки, сочи нов доклад на S&P Global Mobility

22:54 | 31.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изложената на различни геополитически въздействия верига на доставки, свързана с електромобилите, може да се сблъска с допълнително напрежение, което да окаже негативно влияние върху производството на батерии за електрически превозни средства, забавяйки темпа на налагане на този тип мобилност, предупреждава S&P Global Mobility в ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Консултантската фирма посочва, че стремежите на производителите на оригинално оборудване да се фокусират върху продажбите на батерии и хибридни превозни средства ще бъдат изправени пред силни насрещни ветрове, тъй като в момента се наблюдава мащабна борба за суровини, като годишното пазарно търсене на литиево-йонни батерии се очаква да достигне около 3,4 тераватчаса (ТВтч) до 2030 г.

S&P Global Mobility също така изтъква, че растящите цени на редица жизненоважни метали за батерии заплашват маржовете на доставчиците и производителите на автомобили, като проблемите около добива на тези метали тласкат нагоре цените на компонентите и съответно на превозните средства.

„Суровини като литий, никел и кобалт не се появяват по магически начин, трансформирайки се в електромобилни батерии и в други компоненти“, коментира Греъм Еванс, директор на отдела „Вериги на доставки“ в S&P Global Mobility.

Междинните стъпки между изкопаването на металите и окончателното сглобяване на автомобила са изложени най-много на рискове, добавя той.

Ройтерс съобщи по-рано този месец, че водещите производители на автомобили планират да вложат близо 1,2 трлн. долара до 2030 г. за разработване и производство на милиони електрически превозни средства.

Лидерът в областта на електромобилите Tesla Inc. ще се нуждае от около 139 000 метрични тона никел през 2030 г., за да постигне целите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още