fallback

Waymo стартира търговската експлоатация на своите роботаксита в центъра на Финикс

По този начин звеното на Alphabet прави крачка към внедряване на услугата си за автономен превоз в обществената мобилност на САЩ

11:55 | 11.11.22 г.

Звеното за автономни превозни средства на американската технологична компания Alphabet Inc., Waymo, започва търговска експлоатация на своите превозни средства във Финикс, Аризона, правейки важна крачка към внедряване на т.нар. роботаксита в обществената мобилност в САЩ, съобщава Ройтерс.

Инвеститорите гледат с тревога към този тип превозни средства, тъй като регулаторните затруднения забавят търговската им реализация.

Waymo възнамерява да внедри услугата си Waymo One в Лос Анджелис и Сан Франциско в близко бъдеще.

Звеното се конкурира с Cruise, подразделение на General Motors Co., както и с Mobileye и други стартъпи в тази област, които вече са започнали да тестват собствена технология.

Клиентите на Waymo вече могат да се възползват от автономен превоз в центъра на Финикс, съобщава компанията.

От началото на 2017 г. Waymo тества автомобилите си в няколко крайградски региона извън Финикс, включително Чандлър, Меса, Темпе и Гилбърт. Компанията също така управлява търговска услуга за превоз на пътници, наречена Waymo One, като използва комбинация от превозни средства със и без водачи за безопасност.

През миналата година звеното на Alphabet стартира програмата Trusted Tester, която по същество е ребрандиране на опцията за първи проявили интерес шофьори, която тя провежда в предградията на Финикс. Клиентите, които се интересуват от използването на роботаксито на Waymo, се включват в списък на чакащите и след като бъдат одобрени, подписват споразумения за неразкриване на информация, за да получат достъп до ранните технологии на компанията.

Waymo подчертава, че е единствената компания, която предлага обществени пътувания в напълно безпилотен режим в няколко различни региона - като "няколко различни региона " е ключовата фраза. Cruise, от друга страна, предлага платени пътувания без шофьор в центъра на Сан Франциско, макар и само през нощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 11.11.22 г.
fallback
Още от Новини виж още