IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waymo стартира търговската експлоатация на своите роботаксита в центъра на Финикс

По този начин звеното на Alphabet прави крачка към внедряване на услугата си за автономен превоз в обществената мобилност на САЩ

11:55 | 11.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за автономни превозни средства на американската технологична компания Alphabet Inc., Waymo, започва търговска експлоатация на своите превозни средства във Финикс, Аризона, правейки важна крачка към внедряване на т.нар. роботаксита в обществената мобилност в САЩ, съобщава Ройтерс.

Инвеститорите гледат с тревога към този тип превозни средства, тъй като регулаторните затруднения забавят търговската им реализация.

Waymo възнамерява да внедри услугата си Waymo One в Лос Анджелис и Сан Франциско в близко бъдеще.

Звеното се конкурира с Cruise, подразделение на General Motors Co., както и с Mobileye и други стартъпи в тази област, които вече са започнали да тестват собствена технология.

Клиентите на Waymo вече могат да се възползват от автономен превоз в центъра на Финикс, съобщава компанията.

От началото на 2017 г. Waymo тества автомобилите си в няколко крайградски региона извън Финикс, включително Чандлър, Меса, Темпе и Гилбърт. Компанията също така управлява търговска услуга за превоз на пътници, наречена Waymo One, като използва комбинация от превозни средства със и без водачи за безопасност.

През миналата година звеното на Alphabet стартира програмата Trusted Tester, която по същество е ребрандиране на опцията за първи проявили интерес шофьори, която тя провежда в предградията на Финикс. Клиентите, които се интересуват от използването на роботаксито на Waymo, се включват в списък на чакащите и след като бъдат одобрени, подписват споразумения за неразкриване на информация, за да получат достъп до ранните технологии на компанията.

Waymo подчертава, че е единствената компания, която предлага обществени пътувания в напълно безпилотен режим в няколко различни региона - като "няколко различни региона " е ключовата фраза. Cruise, от друга страна, предлага платени пътувания без шофьор в центъра на Сан Франциско, макар и само през нощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още