IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск се нахвърли върху недоволен инвеститор в Tesla

Дългогодишен поддръжник на производителя на електромобили се оплаква от липса на лидерство

10:10 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/NARONG SANGNAK
Снимка: EPA/NARONG SANGNAK

Предприемачът Илон Мъск отвърна на критиките на един от най-гласовитите поддръжници на Tesla Inc. на фона на нарастващата загриженост за способността на главния изпълнителен директор да управлява Twitter Inc. и другите си бизнеси, предава Bloomberg. 

Милиардерът, чието състояние се свива в съответствие с пазарната капитализация на Tesla, публикува съобщение в Twitter, в коeто се подиграва на Рос Гербър, главен изпълнителен директор на Gerber Kawasaki Wealth Management, след като дългогодишният инвеститор коментира в Twitter предполагаемата липса на ръководство в производителя на електромобили и заяви, че е „време за сътресение". Това бележи промяна спрямо дните, когато акциите на Tesla поскъпваха и фенове като Гербър възхваляваха мениджърските умения на Мъск, утвърдил компанията като ранен световен лидер на пазара на електромобили.

Мъск отговори, като попита Гербър за неговите „страхотни идеи" за Tesla и нейния борд и му каза да се „върне и да прочете стария си учебник „Анализ на ценни книжа 101".


Преди това, на 16 декември, Гербър съобщи в Twitter, че е уведомил борда на Tesla, че иска да се кандидатира за място в него. Други инвеститори, включително Лео Когуан - един от най-големите индивидуални акционери на Tesla - също призоваха за промени в управлението.

Несъгласието се случва в момент, в който акциите на Tesla поевтиняха с повече от 60% от началото на годината, свличайки пазарната капитализация на компанията под границата от половин трилион долара за първи път от ноември 2020 г. насам. От края на миналата година Мъск е продал акции на Tesla на стойност близо 40 млрд. долара, като голяма част от тях са отишли за финансиране на покупката му на Twitter - въпреки че многократно бе заявявал, че ще спре да разпродава дела си. Продажбите, както и спадът в цената на акциите на Tesla, бяха достатъчни, за да свалят Мъск от първото място в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Състоянието на Мъск продължава да се топи, след като той загуби короната си на най-богатия човек в света. Нетното му състояние се понижи със 7,7 млрд. долара във вторник, след като акциите на Tesla Inc. отбелязаха най-силната си еднодневна загуба от октомври насам. 

Разпродажбата задълбочи проблемите на Мъск, който на 13 декември загуби статута си на най-богат човек в света за сметка на магната в областта на луксозните стоки Бернар Арно. Загубите на Мъск за тази година възлизат на 122,6 млрд. долара, което надхвърля сумата, спечелена от него през 2021 г., когато състоянието му нарасна и се нареди сред най-високите в историята. Нетното състояние на главния изпълнителен директор на Tesla сега е 147,7 млрд. долара, което е най-ниското равнище от повече от две години, показва Bloomberg Billionaires Index.

Състоянието на Мъск се състои предимно от акции и опции на Tesla. Спираловидно сриващите се акции на автомобилния производител представляват особен риск за 51-годишния Мъск, който използва по-голяма част от позицията си, за да финансира придобиването на Twitter през октомври. 

Акционерите на Tesla изразяват все по-голяма тревога от заетостта на Мъск с Twitter, който той се опитва да преведе през объркан и публичен обрат. Той публикува анкета в Twitter, в която помоли потребителите да гласуват дали трябва да се оттегли от поста си на ръководител на социалната платформа. Почти 58% от 17,5 милиона респонденти заявиха, че трябва да го направи. По-късно той потвърди, че ще отстъпи поста си, след като намери подходящ мениджър. 

Акциите на Tesla се обезцениха с 8,1% във вторник до повече от двегодишно дъно от 137,80 долара за брой. А след като книжата достигнаха ново 52-седмично дъно, Мъск се опита да обвини макроикономически фактори като причина за негативния тренд, предава и CNBC. Междувременно Tesla предлага отстъпки и стимули, за да подобри продажбите в Китай, затруднява се с подобряването на ефективността на новите заводи в Тексас и Германия и се сблъсква с проблеми във веригата за доставки и нарастващите цени на енергоизточниците в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още