IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е продал част от дела си в Tesla за 3,6 млрд. долара

Вторият по богатство в света се нуждае от средства за новата си компания - Twitter

10:26 | 15.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск, който тази седмица загуби първото място в класацията на Bloomberg на най-богатите хора в света, е продал акции от Tesla за четвърти път тази година, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Tesla е продал близо 22 млн. акции от компанията за електромобили за 3,58 млрд. долара, показват документи до регулаторите в САЩ. Продажбите са се случили между 12 и 14 декември.

Цената на акциите на Tesla спадна с 55% тази година, тъй като инвеститорите са все по-притеснени от придобиването на Twitter от Мъск за 44 млрд. долара. Това засилва тревогите им, предизвикани от повишенията на лихвените проценти, които правят колите по-скъпи за потребителите, както и от проблемите с търсенето в Китай, най-големия пазар на Tesla след Съединените щати.

През уикенда Мъск, който с нетърпение засилва ангажираността в социалната мрежа, която вече притежава, атакува бивш директор на Twitter и публикува туитове за теории на конспирацията, които разтревожиха дори най-дългогодишните му фенове.

Месеци наред Мъск се опитваше да се отдръпне от сделката с Twitter, но не успя. За да набере достатъчно пари за покупката, той продаде акции от Tesla за над 15 млрд. долара – около 8,5 млрд. долара през април, а след това за 6,9 млрд. долара през август. През ноември, след като обеща, че е приключил с продажбите, той все пак се раздели с книжа за още 3,95 млрд. долара от своя дял.

Twitter има големи нови сметки за плащане.

Мъск използва значителни суми пари назаем, които сега са в баланса на Twitter, за да помогне за финансиране на придобиването. Дълговото натоварване на Twitter е скочило до около 13 млрд. долара спрямо 1,7 млрд. долара преди сделката, заедно с други видове облигации, които могат да бъдат конвертирани в акции.

Сега Twitter е изправен пред годишни лихвени плащания, които доближават 1,2 млрд. долара, а сумата може да стане още по-голяма, като се има предвид, че лихвените проценти по около половината от този дълг не са фиксирани и ще растат.

„С риск да кажа очевидното, пазете се от дълга при турбулентни макроикономически условия, особено когато Фед продължава да повишава лихвите“, написа Мъск в Twitter тази седмица.

Скорошните му продажби намаляват дела му в Tesla до приблизително 13%, сочат данни на Bloomberg. Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla от 2008 г., все още е най-големият акционер в нея. Към края на сесията в сряда той разполагаше с лично състояние от 160,9 млрд. долара, класирайки се на второ място в Bloomberg Billionaires Index след французина Бернар Арно. Състоянието на Мъск спадна със 109,4 млрд. долара тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още