IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на Мъск се стопи за първи път с над 100 млрд. долара за годината

Изпълнителният директор на Tesla остава най-богатият човек в света със състояние от 169,8 млрд. долара, показва индексът Bloomberg Billionaires Index

12:34 | 22.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Загубите на Илон Мъск за 2022 г. достигнаха 100 млрд. долара, след като акциите на Tesla Inc. поевтиняха до най-ниското си равнище от две години насам.

Изпълнителният директор на Tesla остава най-богатият човек в света със състояние от 169,8 млрд. долара, показва индексът Bloomberg Billionaires Index, дори и след като състоянието му се сви с 8,6 млрд. долара само в понеделник. Така за годината сумата е надолу със 100,5 млрд. долара – най-голям спад от който и да е било друг в индекса – след като достигна пик от 340 млрд. долара преди малко повече от година.

Производителят на електромобили, който представлява по-голямата част от състоянието на Мъск, в момента е изправен пред нарастващи проблеми заради свързаните с коронавируса ограничения в Китай – най-големият му пазар след САЩ. Фирмата, базирана в Остин, Тексас, наскоро обяви, че изтегля над 300 хил. автомобила заради проблеми със стоповете, като в същото време има трудности и заради забавяния по веригата на доставки и поскъпващи суровини.

Акциите на Tesla поевтиняха с 6,8% до 167,87 долара в понеделник – най-ниската им цена от ноември 2020 г. насам. За годината спадът е от 52%. За сравнение, свиването на технологичния индекс Nasdaq 100 е от 29%.

Напоследък 51-годишният Мъск е зает и с новата си придобивка Twitter – социалната мрежа, която купи миналия месец за 44 млрд. долара. Компанията загуби около 60% от работната си сила, откакто Мъск пое ръководството, като последният кръг съкращения бе в неделя. Инвеститорите си задават въпроса дали милиардерът не се разкъсва твърде много между високопрофилните си начинания, което може да е в ущърб на останалия му бизнес.

Зависимостта на Tesla от Мъск е посочена като рисков фактор в документите пред регулаторите, като се подчертава, че „въпреки че г-н Мъск прекарва значително време с Tesla и е много активен в нашето ръководство, той не е посветил пълното си време и внимание“ на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още