IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск може да олекне с 56 млрд. долара заради дело, заведено от барабанист

Ричард Торнета съди милиардера, като твърди, че Tesla незаконно е изплащала трудово възнаграждение на Мъск, докато той отсъства от работа

19:23 | 11.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В последните месеци Илон Мъск се превърна в мишена за автомобилните производители от Детройт, продавачите на къси позиции и американските регулатори. Следващата седмица обаче главният изпълнителен директор на Tesla Inc. ще се изправи в съда срещу един нов враг – барабанист на траш метъл група, който твърди, че компанията незаконно е изплащала трудово възнаграждение на Мъск, докато той отсъства от работа, съобщава Ройтерс.

Процесът ще изправи най-богатия човек в света срещу един от най-малките инвеститори в производителя на електрически автомобили, Ричард Торнета, който притежава едва девет акции, когато завежда дело през 2018 г.

Торнета съди Мъск и борда на директорите на Tesla от името на компанията чрез дериватен акционерен иск. Ако Торнета спечели, това ще отмени постъпленията за Мъск през 2018 г. от получените като бонус акции, което ще облагодетелства самата компания. Торнета не търси лично обезщетение.

От Tesla посочват, че действията на Мъск са довели до 10-кратно увеличение на стойността на компанията.

Досега заведените дела от инвеститори с незначителни дялове в дадена компания са критикувани от бизнеса, който ги определя като „досадни“. Такива съдебни дела често завършват бързо с непарично, извънсъдебно споразумение.

„Този случай изглежда различно“, коментира Джесика Ериксън, професор в Юридическия факултет на Университета в Ричмънд, специализирала в съдебни спорове между акционери.

Делото на Торнета оцеля след искане за отхвърляне през 2019 г. и се насочва към едноседмичен процес, който започва в понеделник в съда в Уилмингтън, Делауеър. Делото ще включва свидетелски показания на живо от Мъск, който миналия месец купи Twitter за 44 млрд. долара.

Пакетът от възнаграждения на Мъск беше широко разкритикуван, като калифорнийският публичен пенсионен фонд CalSTRS гласува за неговото отпадане.

Правни експерти казват, че е малко вероятно такива големи акционери да заведат дело, защото това може да окаже обратен ефект, като Мъск прекъсне достъпа им до управлението на Tesla.

Според наличното споразумение между Мъск и компанията, първият може да придобие 1% от акциите ѝ с голяма отстъпа при постигане на определени цели. Ако това не стане, т.е. целта не бъде постигната, Мъск не получава нищо. Към момента предприемачът е постигнал 11 от общо 12 цели, което му гарантира над 50 млрд. долара.

Според Торнета тази бонусна схема е разработена от хора, които са под влиянието на Мъск, докато акционерите са били подведени относно изпълнимостта на целите.

Компанията на ищеца произвежда аудио оборудване за автомобилни ентусиасти. Той публикува видеоклипове, в които показва продуктите. Той се появява и в други видеа, където свири на барабани във вече несъществуващия нюйоркски клуб CBGB заедно с разпадналата се траш метъл група Dawn of Correction.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още