IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на акции на Мъск изтриха над 50% от пазарната оценка на Tesla

От своя пик, достигнат през ноември 2021 г., пазарната капитализация на компанията е изгубила около 600 млрд. долара

15:31 | 09.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на акции на Tesla Inc. от изпълнителния директор Илон Мъск удължават трудния период за инвеститорите в производителя на електрически автомобили, чиято пазарна капитализация се сви с над 50% през последните 12 месеца, съобщава Bloomberg.

Като основна причина за спада в оценката се приема ангажиментът на Мъск към закупуването на платформата Twitter, за която плати 44 млрд. долара.

Въпреки че шефът на Tesla многократно е изтъквал, че приключва с продажбата на акции на компанията, последната подобна дейност му донесе общи приходи от около 36 млрд. долара.

Мъск започна да продава акции преди година, когато неговите последователи в Twitter подкрепиха идеята му да намали дела си в Tesla в анкета. Въпреки всичко Мъск все още притежава около 14% от електромобилния концерн, изчислява Bloomberg.

„Новата продажба на акции, след като (Мъск) каза, че повече няма да продава, може само да остави вратата отворена за нови подобни действия“, коментира Марк Тейлър, трейдър в Mirabaud Securities.

Пазарната капитализация на Tesla е загубила над 600 млрд. долара през последните 12 месеца. Източник: Bloomberg Пазарната капитализация на Tesla е загубила над 600 млрд. долара през последните 12 месеца. Източник: Bloomberg

Стойността на Tesla се понижава в три поредни месеца, като  началото на ноември ситуацията се влоши още повече, след като книжата поевтиняха с 16% до 17-месечно дъно. От своя пик, достигнат през ноември 2021 г., пазарната капитализация на компанията е изтрила около 600 млрд. долара.

Междувременно богатството на Мъск също се топи. Сега той има около 194,8 млрд. долара, според Forbes, като голяма част от него се дължи на дела на предприемача в Tesla.

Инвеститорите се опасяват, че Мъск отделя твърде малко време на производителя на електрически автомобили, докато Tesla засилва производството си и е изправена пред все по-голяма конкуренция.

Нетното богатство на Мъск, който притежава още SpaceX, е с около 40 млрд. долара повече от това на втория в класацията – собственика на LVMH Бернар Арно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още